Moet internetveiligheid aan bod komen op school?

Zoals jullie misschien wel weten, gaf ik afgelopen zomer een lesje aan groep zes over YouTube en veilig online zijn. Die les leverde veel positieve reacties op, vooral van de leerlingen, en zette me ook aan het denken. Zou het niet logisch zijn om op school méér aandacht aan internetveiligheid te besteden? Drie redenen waarom ik inderdaad denk dat dit een goed idee is!

Ouders maken zich zorgen

Ik schreef er eerder al over: ouders maken zich steeds meer zorgen over het internetgebruik van hun kinderen. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat hun kinderen online gepest zullen worden, of dat ze in aanraking komen met aanstootgevend materiaal. Logisch dat ouders ongerust zijn, want het medialandschap is binnen relatief korte tijd erg veranderd. Zes jaar geleden had ik nog niet eens een tablet of Facebook-account! Het lijkt mij niet meer dan normaal dat vakken op school dit veranderende medialandschap weerspiegelen. Maar hoe dan, vraagt onze school zich bijvoorbeeld af…

Internetveiligheid komt thuis niet (altijd) aan bod

Sommige mensen zouden misschien zeggen dat de ouders die zich zorgen maken, dit onderwerp thuis maar met hun kinderen moeten bespreken. Maar niet alle ouders hebben hier de tijd en de kennis voor. Zo was er in de klas die ik onderwees een jongen die bij elk spambericht dat hij kreeg, met de hulp van zijn ouders, een nieuw e-mailaccount aanmaakte. Met meer kennis had dit gezin een andere oplossing voor het spamprobleem kunnen verzinnen en zo veel tijd en moeite kunnen besparen. Mijn eigen dochter speelt weleens bij een vriendinnetje waar ze (zoals ik het begrijp) onbegeleid filmpjes mogen kijken… iets waar ze thuis strikte instructies bij krijgt (alleen op een specifiek YouTube kanaal bijvoorbeeld van EvelineMaureen) zodat ze niet per ongeluk nare dingen ziet. Als ze iets groter is, wil ik daar pas losser in zijn en haar uitleggen hoe en wat. En vooral wat ze moet doen als ze iets vervelends heeft gezien en daar last van heeft.

Kinderen vinden het leuk

Internet en internetveiligheid zijn niet alleen belangrijke thema’s, maar ook thema’s die erg relevant zijn voor de leefwereld van kinderen en waar ze dus graag mee bezig zijn. Ook dat is iets wat ik merkte bij het geven van de les; het onderwerp sloot aan bij de steeds vroeger digitale leefwereld van de kinderen en dat hielp echt om het leuker en interessanter te maken. School moet niet altijd praktisch en leuk zijn, maar het helpt zeker om de motivatie erin te houden. Zo werkt mijn dochter in de klas enthousiast aan haar schooltaken op de ‘Snappet’.

Natuurlijk moeten ouders het ‘probleem’ niet afschuiven op de school, maar ik vind wel dat de school kan helpen bij het bespreekbaar maken van dit onderwerp. Ik heb dit thema bij mijn meisjes ook al regelmatig aangekaart, door bijvoorbeeld te vertellen over mijn blog. Al doe ik dat toch niet helemaal goed, want er zijn klasgenootjes die denken dat mijn dochter een bekende YouTuber is, zegt ze… en dat is toch echt iets heel anders dan de filmpjes die wij maken ter ondersteuning van een artikel. Misschien kan ik mijn eerdere les nog eens aanpassen naar het niveau van groep 4? Er zijn trouwens allerlei manieren om kinderen op toegankelijke wijze bekend te maken met internetveiligheid. Zo moet je in dit online spelletje een server beschermen tegen malware en hackers; goede gespreksopener!

Internetveiligheid, wat denken jullie? Onmisbaar in het onderwijs of toch gewoon de verantwoordelijkheid van de ouders?

Uitgelichte afbeelding:  Shutterstock

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Pappablogt zegt:

    Goede blog. Ik ben het met je eens dat er zeker meer aandacht op school voor moet zijn. zowiezo denk ik dat scholen tegenwoordig een beetje “achterlopen”. Althans de school waar onze kinderen op zitten. Kinderen zijn tegenwoordig zo vlot met tablet en internet gebruik dat een school hier meer mee zou kunnen doen. Online pesten staat volgens mij tegenwoordig wel aardig op de agenda maar er zou ook wat emer aandacht naar internet veiligheid kunnen.

  2. Laura zegt:

    Hier hebben ze onlangs in groep 7 voorlichting gegeven aan de kinderen. Er kwam een expert naar school die bijvoorbeeld ook de namen van de kinderen via google had opgezocht. Ik vind het op de eerste plaats een taak van de ouders, maar ik vind het een zeer goed initiatief van school om er mee bezig te zijn in de aanloop naar de middelbare school. Zeker van vreemden nemen kinderen veel eerder iets aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.