ZZP-update: actiever op Instagram, tips voor herhaalopdrachten

De maand maart is van start. De opstartmaanden januari en februari zijn voorbij en veel bedrijven zijn weer zeer actief met campagnes uitzetten die in de eerste maanden van het jaar zijn uitgestippeld. Mijn vorige ZZP-update sprak ik over reflectie en veranderingen die ik wilde doorvoeren. Heel slecht, is het me gewoon niet allemaal gelukt vanwege enorme drukte. Het uitsturen van een nieuwsbrief voor ‘mijn bloggers’ staat nog altijd op de to-do-lijst. Vandaag in ieder geval weer een zakelijke update waarin ik je bijpraat over hoe ik actiever ben geworden op Instagram, tips deel voor het binnenhalen van herhaalopdrachten en je vertel of ik mijn doelen heb gehaald. Ik ben natuurlijk heel benieuwd of jij hier met je blog of bedrijf ook op deze manier mee bezig bent?

Laat ik beginnen met de enorme drukte van de laatste tijd. De combinatie van grote projecten om te managen, mijn zorgen om het vinden van een nieuwe woning, steun zijn voor de kinderen in een moeilijke periode en tal van (bel)afspraken werden een beetje teveel. Hier kwam ook nog een nare zakelijke bedreiging tussendoor, precies op het verkeerde moment. Gelukkig ken ik een goede juridisch adviseur die me heeft bijgestaan en was er een vangnet.

preppr desktop
Foto’s inplannen op Instagram met Preppr.

Makkelijker werken met Instagram

Als blogger ‘moet’ je veel verschillende social media kanalen bijhouden en daar als het even kan nog een beetje actief zijn ook, om te kunnen groeien. Instagram vind ik een leuk medium, maar het ligt me niet zo makkelijk als bijvoorbeeld Facebook waar ik zelf heel graag actief op ben. Wat ik vooral jammer vond, was dat ik mooie foto’s met de spiegelreflexcamera had gemaakt en die dan eerst naar mijn telefoon moest mailen om ze te kunnen posten. Heel omslachtig en tijdrovend allemaal. Dat moest toch anders kunnen?

En toen hoorde ik van Preppr Instagram Scheduling, een online tool waarmee ik vanaf mijn laptop in één keer een heleboel foto’s kan inplannen voor plaatsing. Mooie foto’s dus ook, die ik met de spiegelreflexcamera heb gemaakt. Het geeft mij zoveel rust om daar even een kwartiertje of half uur voor te zitten en dat het vervolgens allemaal automatisch gaat. Alleen bedrijven taggen kan niet in de tool, dat zou je achteraf nog handmatig kunnen doen als je dat wilt. Preppr laat mij de foto’s op mijn laptop uitkiezen, ik kan lekker op mijn toetstenbord erbij tikken wat ik wil en dan adviseert de tool nog de meest optimale tijd voor plaatsing ook. Even klikken en klaar. En zo kan ik dus rustig een week Instagram vooruit plannen, waarbij ik voorheen altijd panisch bedacht dat ik die week nog niets had gepost.

Ik heb het nu een paar weken geprobeerd. Dan ga ik op maandag – een vaste dag voor dit soort taken is een tip die ik qua time management meekreeg – even zitten met mijn mapje met foto’s van die week erbij. Welke verschillende onderwerpen wil ik via Instagram delen? Waar heb ik mooie foto’s van? Geeft heel veel rust! Ik plan dan per dag 1 foto in. Je kunt natuurlijk ook voor een hele maand tegelijk inplannen. Je kijkt zelf hoeveel geschikte foto’s je hebt, hoe frequent je iets wilt posten op Instagram en verder laat je Preppr al het werk doen. Jammer genoeg is Preppr alleen de eerste maand gratis, maar qua Instagram voor bedrijven zou ik hem zeker aanraden. Kun je echt even focussen op dit kanaal en daarna loopt het vanzelf. Ook handig wanneer je de marketing van een bedrijf doet en parttime werkt of met meerdere mensen erover moet beslissen. Je kunt alles erin zetten in concept (als draft) en je queue (wachtrij) pas laten posten als je leidinggevende akkoord heeft gegeven. Superhandig toch? Had jij al van deze Instagram planningstool gehoord?

preppr instagram tool

Tips om herhaalopdrachten te krijgen

Met Instagram kan ik dus wat tijd besparen en toch heb ik het razend druk. Ik kom aan het schrijven van artikelen nauwelijks toe. Hoe kan dat? Het toverwoord is ‘herhaalopdrachten’. Mijn bedrijf bestaat sinds mei 2017 en sinds die tijd heb ik heel wat offertes uitgestuurd en opdrachten gedaan. Elke blogger heeft de stijgende lijn waarschijnlijk wel ervaren: in 2015 waren betaalde opdrachten nog een uitzondering, zelf deed ik in 2016 voor het eerst een betaalde samenwerking en dit nam in 2017 een vlucht! Bedrijven hebben massaal het samenwerken met bloggers omarmd en veel bloggers konden hierdoor – net als ik – hun werk maken van hun grote passie.

In het begin moest ik natuurlijk mijn werk over de bühne brengen en mijzelf bewijzen bij opdrachtgevers. Op dit moment pluk ik de vruchten van goed uitgevoerd werk. Dat is namelijk het belangrijkste wat je moet doen om herhaalopdrachten van een klant te krijgen: je werk naar tevredenheid uitvoeren. Na een prettige samenwerking, vertelde ik bedrijven dat ik ook voor andere bloggers opdrachten werf en vroeg ik of ik misschien meer voor ze kon betekenen? Voordeel is dat de klant je al kent en ervaring heeft met het werk dat je levert. Najaar 2017 werden er voorzichtig wat kleine projecten uitgezet, waarbij ik als projectmanager de opdrachten uitzette bij verschillende bloggers en het verloop coördineerde richting blogger en klant. Doel is natuurlijk om beide partijen tevreden te houden, zodat ze nog eens met je willen werken. Verschillende partijen kwamen eind 2017 al bij me terug met de vraag of ik nieuwe titels had of met een aanvraag voor samenwerkingen met blogs waar men eerder een opdracht had uitgezet. Superleuk! Dat geeft wel echt een goed gevoel hoor.

Nu in 2018 merk ik dat er meer met jaarplannen wordt gewerkt. Ik heb verschillende 1 op 1 voorstellen gedaan waarin een langere samenwerking werd uitgestippeld. Maar je kunt dit ook al direct bespreken in je pitch: aangeven dat je graag op de langere termijn een goede relatie hebt met een partij en een staffeltarief aanbieden: dit kost 1 artikel, voor 2 artikelen is de prijs iets voordeliger en het wordt pas echt gunstig bij een X aantal samenwerkingen. Zo heb je continuïteit voor je bedrijf en een goede reden om nu en dan contact op te nemen over je lopende campagne en de planning daarvan.

Herhaalopdrachten kun je dus aankaarten bij je eerste opdrachtpitch en na het afronden van een opdracht. Ook tijdens een klus kun je natuurlijk kijken of je de opdrachtgever nog op een andere manier van dienst kan zijn. Misschien niet direct als je blogger bent en alleen voor je eigen site werkt, maar wel als je bijvoorbeeld werkt als virtueel assistent en merkt dat een klant nog ergens behoefte aan heeft of een mooie kans laat liggen waar jij van meerwaarde kunt zijn. Doordat je bezig bent, zie je ineens wat er moet gebeuren of oppert zich een kans vanwege een aanstaande productintroductie of jubileum. Dit kun je prima aankaarten! Het toont jouw betrokkenheid bij de klant en je professionaliteit kun je laten zien door een klein plan van aanpak aan te bieden. De klant hoeft er niets mee te doen, maar wie weet is jouw voorstel precies wat hij op dat moment nodig heeft en kom je als geroepen.

Blijf in ieder geval altijd investeren in de relatie met je klant en lever goed werk, dan komen ze terug. In mijn geval in 2018 met grotere opdrachten en planningen. Het geeft echt een kick en een supergoed gevoel dat ze – bij velen na eerst flinke twijfel – juist kiezen voor mijn dienstverlening omdat ze het eerder als prettig hebben ervaren. Dat had ik vorig jaar nooit durven dromen en ik ben er echt heel trots op wat ik tot nu toe heb bereikt!

Hoe staat het met mijn doelen?

Afijn. Ik mag dan heel trots zijn op wat ik heb bereikt, ik zie ook de nodige verbeterpunten. Het ontbreekt mij aan tijd om bepaalde dingen te doen zoals ik ze wil doen en met een verbouwing en verhuizing in het vooruitzicht, gaat tijd nog schaarser worden. Ik heb dan ook een ‘stop’ gezet op de aanmeldingen voor mijn acquisitie werk, want ik kan er niemand meer bij hebben om te managen. De opdrachtgevers moeten tenslotte ook tevreden blijven en hoe meer mensen en opdrachten, hoe lastiger voor 1 persoon om dit te coördineren. Een van mijn belangrijkste doelen was dan ook om meer rust in te bouwen…

Wat waren mijn doelen voor februari en heb ik die gehaald?

 • Meer rust inbouwen. Niet helemaal gelukt helaas, ik had het razend druk, wilde toch naar verschillende events en de dagelijkse mindfullness app schiet er ook te vaak bij in. Door de spanning van een sociale huurwoning liep ik bovendien extra op mijn tenen. Ik heb wel het een en ander uitbesteed en heb meer los gelaten, maar meer rust is echt nodig.
 • Omzetdoel halen, liefst met wat groei. Februari had ietsiepietse groei ten opzichte van januari (60 euro dus dat is marginaal), maar maart ziet er veelbelovend uit. Helaas moet ik voor zowel januari als februari de nodige betaalherinneringen gaan uitsturen. Het kan op papier allemaal nog zo veelbelovend zijn, het bedrag moet natuurlijk wél op je bankrekening komen te staan. Ook schoven er veel opdrachten door en heb ik er enkele moeten schrappen uit mijn lijstje omdat de aanvrager niet meer op mails reageert… heel bijzonder…
 • Dagelijks een artikel publiceren. Dit doel heb ik niet gehaald en ik heb het ook losgelaten. Ik heb ervoor gekozen om betaalde projecten even voorrang te geven en die netjes af te ronden. Als het even kan probeer ik dagelijks te publiceren, maar ik kom helaas tijd en energie tekort om 7 dagen per week tot 10 uur ’s avonds door te knallen.
 • Knallen voor Blogger by Nature: hier moet ik nog meer effort in stoppen. We hebben de helft van de kaarten verkocht, zijn in gesprek met leuke netwerkplein partners en de goodiebag wordt ECHT SUPERTOF. Maar ik moet nog op zoek naar de definitieve toezeggingen die we nodig hebben om de sponsors op onze website aan te kunnen kondigen.
 • Voor iemand het verschil maken. Ik heb met een klein gebaar iets fijns voor iemand kunnen betekenen. Dit doel wil ik er echt inhouden!
 • Mijn overige doelen even uitstellen tot volgende maand. Tja, dat deed ik wel maar toch ging ik op Instagram boven de 1000 volgers, yay!

Welke doelen noteer ik voor maart?

Maart is natuurlijk al in volle gang en ik krijg deze maand de sleutel van mijn sociale huurwoning. Dit vraagt om de nodige tijd om het huis op orde te maken, te verhuizen én om mijn dochters (en mijzelf) hier doorheen te loodsen. Ik heb al wat andere werkmethodes ingevoerd voor mezelf om efficiënter met mijn kostbare tijd om te gaan en het overzicht niet te verliezen.

 • Meer rust en even niet zoveel doelen, wordt deze maand belangrijk.
 • Nog meer dingen loslaten. Het geeft niet, het komt wel weer als ik maar weet dat ik het straks weer ga doen zoals ik voor ogen heb.
 • De mailbox pas in de middag openen. Dit zal niet altijd gaan, maar wil ik wel proberen.
 • Facebook richting de 1100 volgers, dit doel verwacht ik overigens niet in maart te halen.
 • Omzetdoel halen: hoef ik eigenlijk niet als doel te noteren. Ik heb keihard gewerkt en kon de eerste week van maart al genoeg facturen versturen om hier bijna te zijn. Dat geeft gelukkig veel rust in mijn hoofd!
 • Nieuwsbrief naar mijn bloggers deze maand wel uitsturen om ze te informeren over bepaalde zaken.
 • Voor iemand het verschil maken: om precies te zijn mijn dochters een mooi plekje geven in mijn nieuwe huis.
 • Leuke dingen doen en meer met mijn kinderen knuffelen en kletsen!

Heb ik je in deze blogpost ergens mee kunnen helpen? Ik hoop het! Wat gebruik jij als tools om tijdwinst te boeken?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Ellen zegt:

  Goed bezig meis! En nu even jezelf en je meiden voorrang geven voor je huisje!!
  Bedankt voor al je tips!

 2. Merel zegt:

  Fijne overzichten vind ik dit. Mooie doelen voor komende maand. Ik merkte zelf dat door bepaalde zaken iets meer te laten liggen, ik inmiddels ook meer rust heb. Vorige week liep ik op mijn tandvlees en ik trok de stekker eruit. Dat resulteerde uiteindelijk weer in meer productiviteit. Dus hoop dat je hier iets mee kan en zelf ook komende maand af en toe kan ‘spijbelen’ om te genieten.

  Lieve Mar, je bent hartstikke goed bezig. Je mag echt waanzinnig trots zijn op jezelf!

 3. Judith zegt:

  Mooie doelen, en voor jou zeker haalbaar. Je hebt een mega goede drive!

 4. Anne-Marie zegt:

  Wat doe je het goed, ondanks alle omstandigheden in je privé leven. Complimenten!

 5. Kimberly zegt:

  Wat goed om te lezen Marguarita! Het klinkt heel goed in ieder geval. Vorige maand via jouw mijn eerste opdracht buiten LinkPizza om dus ik ben er heel erg blij mee. Nu ik bij de kvk ingeschreven (met ander bedrijf en de blog ) ben hoop ik ook dat e.e.a. meer gaat lopen. Succes met de verhuizing en je rust proberen te pakken!

 6. Altijd leuk om je vooruitgangen en doelen te lezen. Je doet het hartstikke goed. Dat mag ook wel eens gezegd worden. Bedankt voor je tips 🙂

  1. Marguerita zegt:

   Oh dankjewel Nathalie, wat lief dat je dit zegt. Ik kan het idd even gebruiken <3

 7. Kelly zegt:

  Mooie update weer! Succes de komende maand, en vooral heel veel geluk in jullie nieuwe huis!

  1. Marguerita zegt:

   Dankjewel, ik kan het gebruiken. Lief van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.