Vroeger als kind hield ik enorm van Lego bouwen. Daarna speelde ik er ook wel mee, maar bouwen was toch wel het allerleukste. Ik ben nu geen kind meer, maar heb samen met Marina twee zoons: Tim van 7 en Luuk van 5. En gelukkig houden zij ook van Lego bouwen (en spelen). Ook hartstikke leuk om met papa te doen. Dus zo nu en dan rond verjaardagen en Sinterklaas, mag ik ook weer even kind zijn en meehelpen (lees: de steentjes aangeven en af en toe mee bouwen).
Gastblog door Ferry Bisschop
Toen mijn zus Marguerita (je weet wel, van de Marstyle blogs) mij vroeg of ik een nieuw soort constructie speelgoed wilde uittesten, zei ik natuurlijk “ja”. Het bleek te gaan om een Tankbot kit van het merk Jimu Robot. Ik had er nog nooit van gehoord, dus heb het maar even gegoogled. Jimu Robot is dus constructie speelgoed, maar dan met motoren er bij (tot zover lijkt het een beetje op Lego Technic). Maar natuurlijk hebben ze nog een moderne toevoeging erop gemaakt. Je kunt een app downloaden op je telefoon of tablet, en via die app kun je de robot besturen. Een beetje net zoals je een radiografisch bestuurbare auto bedient. Maar dan op je telefoon.
Unboxing de robot
Mijn zus woont nu nog vlak om de hoek. Dus de jongens hebben 1,5 week geleden het speelgoed opgehaald bij hun tante. Afgelopen zondag vond ik eindelijk de tijd om samen met Tim de doos er eens bij te pakken. Het is een stevige doos, die keurig in een cellofaantje zit ingeseald. De doos is wit, met in oranje letters het logo van Jimu erop. De doos heeft zeeblauw/groene accenten. (“Aqua” zou Marina zeggen, althans, dat denk ik). Het ademt wat anders uit dan Lego. Minder druk ofzoiets. Ik denk dat Lego meer primaire kleuren gebruikt.
We halen het cellofaan van de doos en maken de doos open. Het is heel even zoeken hoe dat werkt. Maar de doos heeft een flap die met magneetjes vastzit. Trek eraan en de doos vouwt zich open. Aan de binnenkant staat de robot en staan toelichtende teksten in het Engels en Frans. Geen Nederlands… Hmmm. Geen probleem voor mij, My English is great. Et je parle un petit peu de Français, ofzoiets. Maar Tim van 7 woont in Nederland en denkt, spreekt en leest Nederlands. Dat is misschien een gemiste kans van Jimu. Maar goed, ik ben erbij, dus zeker geen obstakel.
Op de doos (boven het jongetje) staat de bedoeling in 4 eenvoudige stappen uitgelegd:
1) Zorg dat je de app download.
2) Bouw die robot.
3) Programmeer en bestuur je robot
4) Deel je nieuwe creatie met andere Jimu app gebruikers.
Klinkt goed. Laten we hem eerst maar eens bouwen. We maken de doos verder open, door nog een flap open te klappen. Op de binnenkant van de flap staat wat er in de doos zit aan onderdelen. En in de doos vinden we… Nog meer doosjes. Mooie kleurige doosjes. Op elk doosje staat wat er in zit (in het Engels). Het ziet er chique en verzorgd, maar toch vrolijk uit. Dit ademt ‘high-end’. Ze hebben goed naar Apple en dat soort merken gekeken hoe je de eerste consumenten beleving wat extra’s mee geeft. Goed gedaan!
Opstarten…
Tim pakt alle doosjes uit de doosje, en haalt de onderdelen eruit. Ja zo moet dat, zo doen we dat ook met Lego. Tim heeft de smaak te pakken en heeft schijnbaar behoefte aan orde, want hij sorteert alle onderdelen en legt ze in keurige rijtjes bij elkaar. En nu bouwen. Maar waar is de bouwhandleiding? Ik heb al snel door dat we daarvoor dus echt die eerste stap moeten doorlopen: Download de Jimu Robot App. Zo gezegd, zo gedaan. Dat gaat heel soepel. In de app zoek je jouw model uit, en dan vind je vrij gemakkelijk de bouwhandleiding. In de app kun je in elke bouwstap je model van alle kanten bekijken, helemaal in 3D. Dat werkt in deze tijd van 3D games en Virtual Reality heel intuïtief.
…En bouwen maar!
We starten met bouwen. Dat gaat goed. Om en om bouwen Tim en ik een stukje. We beginnen vanaf een groot centraal bouwblok. Dit is het hart van de robot. Hierin zit de elektronica. We bouwen met de losse bouwelementen. Al snel moet er een motortje geplaatst worden. Daar moet je goed opletten, dat je de juiste pakt. Er zitten 6 motortjes bij, en na het één keer fout te doen, heb ik vrij snel door dat ze genummerd zijn. Tim is weliswaar 7 jaar en dit speelgoed is vanaf 8 jaar. Maar dit zou wel eens een valkuil kunnen zijn voor veel jonge (én oudere) bouwers. Gelukkig hebben we het snel door, herstellen het en zijn bij elke volgende motor extra alert. Het bouwen gaat voorspoedig. De bouwstenen zijn heel anders dan bij Lego, dus die vergelijking houdt al snel op. Maar het bouwproces is eigenlijk hetzelfde. Nog een tip: let goed op dat je de juiste kabeltjes pakt en in het juiste connectortje van het centrale bouwblok doet. De kabeltjes en connectoren lijken de meest kwetsbare onderdelen. Dus wees er voorzichtig mee.
Opladen en gaan
Als laatste maak je de rupsbanden. Dit is het zelfde principe als Lego rupsbanden, maar dan forser. Vervolgens laad je de batterij van de robot op met een kabeltje voorzien van stekker. Eenmaal opgeladen kunnen we aan de slag met de robot. We starten de app en maken via bluetooth contact met de Tankbot. De besturing is niet zo moeilijk, maar alle bewegingen gaan we heel snel. Het zou mooi zijn als je de snelheid ook kon instellen, maar die functie is er niet, of hebben we nog niet gevonden.
De Tankbot kan vooruit en achteruit rijden, om zijn as draaien en dingen oppakken en neerzetten. De jongens vinden het prachtig. Het is een leuke bezigheid. Je kunt je robot ook programmeren, maar daar hebben we ons nog niet in kunnen verdiepen.
Eindoordeel over deze robot
De Jimu Robot Tankbot is een prachtig stukje modern speelgoed. Door de elektronica, app-ontwikkeling en marketing wel erg prijzig. Dat wel… Je kunt deze stoere robot kopen bij Toolsfortalents en Bol.com voor € 159,95.
Zoals met elk constructie speelgoed is het mogelijk om zelf andere creaties bedenken. Maar zoals vroeger bij Lego, dat je van één doos meerdere modellen kon maken, dat hebben we nog niet ontdekt. Per doos is er maar één voorbeeld. Wellicht dat er in de app meer mogelijkheden zijn, om creaties van anderen na te bouwen?
Het zou voor de Nederlandse markt en kinderen beter zijn als er op de doos en in de app ook Nederlands gebruikt werd. Eenmaal opgebouwd zie ik ons niet zo snel het model weer uit elkaar halen om zelf iets te creëren. Want om creatief zelf iets te bouwen, zou het wel fijn zijn om meer bouwelementen te hebben.
Persoonlijk vind ik het bouwproces nog steeds het leukste. En natuurlijk daarna eventjes testen. Tot nu toe een prima verzorgd stuk speelgoed. De tijd zal leren hoe favoriet de Jimu Tankbot bij onze kinderen is.
Lees ook: onze review van de mBot
Dankjewel Ferry! Leuk om te lezen hoe een papa hier tegenaan kijkt en gaaf om samen met de jongens je liefde voor techniek over te brengen. Ideetje voor een origineel Vaderdag cadeau dit. Hoe vinden andere papa’s deze robot? Voel jij je dan ook weer even kind?