10 dingen die je wilt weten over ooglaseren

Twijfel jij net als Cassandra om je te laten ooglaseren? Zij verzamelde 10 vragen (met antwoorden) voor je, met alles wat je van te voren wilt weten. Mij lijkt het doodeng! Heb jij er ervaring mee? Hoe is het je bevallen? 

Gastblog door Cassandra Pater van Momambition

Foto: Momambition

Deze 10 dingen wil je weten over ooglaseren

Al járen denk ik na om mijn ogen te laten laseren, maar het hele ooglaseren daadwerkelijk doen lijkt me doodeng. Mijn eerste bril kreeg ik toen ik een jaar of 10 was, voor in de klas om op het bord te kunnen kijken, maar ook tijdens het lezen en televisie kijken. Verschrikkelijk vond ik het! Inmiddels ben ik al bijna 19 jaar een brildrager. Een bril uitzoeken vind ik vaak wel een leuk, maar toch lastig werkje. Lenzen vind ik net als ooglaseren enorm eng. Maar nu ik ouder word twijfel ik steeds meer om het wel te doen. Iets met gemakzucht denk ik. Daarom zocht ik het een en ander over ooglaseren voor mezelf, maar ook voor jullie uit.

Wel of geen bril na een ooglaserbehandeling?

Wanneer je je ogen laat laseren worden je ogen dusdanig gecorrigeerd dat je nadien goed zicht hebt zonder bril.

Is een ooglaserbehandeling fiscaal aftrekbaar?

De wet heeft een aantal aanpassingen gehad waardoor het niet meer mogelijk is om een ooglaserbehandeling als aftrekpost op te nemen bij de bijzondere uitgaven. Wel kun je, afhankelijk van je pakket, een deel van de kosten terug krijgen van de zorgverzekeraar.

Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Geen enkele chirurgische ingreep is zonder risico. In het ergste geval kun je na het ooglaseren last hebben van wazig zicht, welke niet kunt corrigeren met een volgende behandeling. In dit geval zul je dan een bril of lenzen moeten blijven dragen. Gelukkig is dit risico minder dan 1%.

Wat is de meest voorkomende complicatie?

Net als bij het vorige punt is geen enkele behandeling 100% zonder complicaties. Een klein percentage kan last krijgen van droge ogen, maar dit is in de meeste gevallen te verhelpen met oogdruppels. Voorafgaand aan de behandeling zullen oogartsen het risico op droge ogen onderzoeken. Mocht je wel risico lopen dan worden de complicaties met je besproken. Bij een verhoogd risico wordt een behandeling altijd afgeraden.

Wat gebeurt er als ik in mijn ogen wrijf?

Na een ooglaserbehandeling mag je twee weken niet aan je ogen zitten. Niet erin wrijven en ook geen make-up dragen. Doe je dit wel dan bestaat er een kans dat het flapje gaat kreuken en dan moet je terug komen om dat flapje te laten liften en gladstrijken.

Is er een maximumleeftijd voor een ooglaserbehandeling?

Hoe ouder je wordt, hoe meer je zicht zal veranderen. Vanaf een jaar of 40-45 krijgen mensen vaak problemen met hun ogen, dat noemen ze ook wel ouderdomsverziendheid. Vanaf een jaar of 70 kun je staar ontwikkelen of een natuurlijke vertroebeling in het zicht.Dit kun je verhelpen met een staaroperatie, maar niet met een ooglaseren. Om die reden is de leeftijdsgrens voor ooglaseren 65 jaar.

Doet een ooglaserbehandeling pijn?

Ik vind een operatie aan mijn ogen een behoorlijk eng idee. Van horen zeggen heb ik vernomen dat ooglaseren niet pijn doet, maar wel een beetje vreemd voelt. Voor de operatie krijg je eerst druppels in je ogen die een verdovend gevoel zullen geven. Het enige ongemak wat je zult ervaren is een bepaalde druk op het oog.

Wat als ik beweeg tijdens een behandeling?

Stel je voor dat ik moet niezen… of even een kriebel aan mijn neus heb en wil krabben. Kan dat?? Yepp. De behandeling duurt maar enkele minuten en een speciale computer volgt en corrigeert iedere beweging van het oog. Daar hoef je je dus niet druk om te maken.

Wat moet ik betalen voor ooglaseren?

De kosten voor ogen laseren worden helaas niet (volledig) vergoed, dus het is wel een overweging die je moet maken. De kosten kunnen namelijk behoorlijk afschrikken. Behandelingen zijn vaak inclusief medisch vooronderzoek, de operatie en diverse nacontroles. Neem in je overweging in elk geval de kosten van het aanschaffen van brillen en lenzen mee op langere termijn. Die heb je na het ooglaseren namelijk niet meer nodig.

Hoe zit het met nachtzicht na een ooglaserbehandeling?

Toen er nog gebruik werd gemaakt van de verouderde LASIK-technologie trad er nog wel eens nachtblindheid op als complicatie. Evenals een groot pupil. Door de nieuwe technologiën, zoals de Schwind Amaris 1050Rs, treedt nachtblindheid nauwelijks nog op. Vaak is het zelfs zo dat het nachtzicht verbeterd. Bij een enkeling wordt het zicht slechter, patiënten ervaren dan een soort schittering of een halo.

Ik denk er nog steeds even over na. Ik vind het namelijk wel meteen een mega uitgave. Maar aan de andere kant ben je wel meteen van je bril af. Nu vind ik een bril ook wel een leuk statement hebben hoor. Maar in de zomer vind ik het wel vervelend om te dragen, vooral wanneer je gaat zweten, dat krijg ik uitslag op mijn neus haha!

Zou jij je ogen willen laten laseren?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Gert zegt:

    Het wordt vaak vergeten maar er is ook zoiets als witte vlekjes in je zicht en hier heb ik dus lang last van gehad! Ik heb toen een laserbehandeling gehad bij het OMC Amstelland en ik heb nu weer volledig zicht!

  2. SANDRA zegt:

    Ik heb het 5 jaar geleden laten doen bij dokter Goes in Antwerpen en ben er supergelukkig mee! Een goede oogarts zegt ook eerlijk of het bij jou aan te raden is of niet. De prijs is inderdaad erg hoog, maar een bril met aangepaste glazen kost ook veel, en als je dan ook nog een zonnebril met aangepaste glazen moet hebben…

  3. Demi zegt:

    Ik zou het niet durven, maar op dit moment ook gewoon nog niet kunnen. Je sterkte moet immers al gedurende een langere tijd stabiel zijn en bij mij komen er nog altijd kwartjes bij. Daarnaast kan het , ook na het laten laseren van je ogen, zo zijn dat je zicht nog steeds achteruit gaat. Iets wat je dan op kan lossen door de ingreep opnieuw uit te laten voeren of toch weer voor die bril en lenzen te kiezen. Voorlopig genoeg redenen dus om er nog even van af te zien ( en wellicht wel nooit aan te beginnen, want eigenlijk vind ik een bril/lezen dragen helemaal niet zo hinderlijk 🙂 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.