Mijn vrijheid geef ik echt niet op!

Ik kan het maar gezegd hebben. Mijn vrijheid geef ik echt niet op! Noem het eigenwijs, maar ik wil mezelf kunnen bedruipen. Heb er een hekel aan om van een ander afhankelijk te zijn. Toch ben ik dat vaak, de laatste tijd schakel ik regelmatig hulptroepen in. Het is nodig nu ik tegen mijn eigen grenzen aanloop. Toch ben ik nu heel blij met mijn eigen eigenwijsheid. Blij dat ik altijd heb geroepen dat ik mijn vrijheid echt niet op geef.

Wat die vrijheid dan voor mij precies is? Mijn auto. Ik weet nog dat ik toen wij net samenwoonden nog kon blijven werken bij mijn afstudeeradres in Zwijndrecht. Niet naast de deur vanuit Bodegraven. En ik had geen eigen auto. ’s Ochtends fietste ik daarom naar mijn ouders, waar ik de auto van mijn vader mocht lenen voor het afstudeertraject en baantje erna. Dan bracht ik de auto weer terug en fietste weer naar huis. Fijn dat het kon natuurlijk, maar oeh… stress toen ik met parkeren een paaltje raakte met mijn papa’s auto…  😳

Mijn eerste Kadett retteketet

Gelukkig had ik daarna heel snel mijn eerst ‘echte’ baan in de autojournalistiek. Tenminste, ik deed de woonredactie. De rest van het bedrijf schreef over auto’s. Vrij snel had ik wat geld bij elkaar gespaard en adviezen ingewonnen bij doorgewinterde autojournalisten over het aankopen van mijn allereerste bolide. Een oom van mij runde destijds een garage en seinde me in toen er voor minder dan 1000 gulden iets moois beschikbaar kwam. Jaja, toen betaalden wij nog met guldens. Het was best een stoere bak, een 5-deurs 1.6 TDI met een dakraam. Kostte mij toen 500 gulden. Geen stuurbekrachtiging overigens  😆 .

Wat een vrijheid! Ik kon overal naartoe rijden waar ik maar wilde en op een tijdstip dat het mij uitkwam!

Auto = vrijheid

Misschien is het anders als je in een stad woont waar geen parkeerplekken beschikbaar zijn en er meer openbaar vervoer is? Maar wonend in een dorpje in de polder betekent mijn auto mijn vrijheid. Toen ik mijn eerste bedrijf Marstyle Communicatie had, kwam mijn auto niet meer door de keuring. Ik heb die Kadett dus slechts een jaar gereden. Gelukkig kon in hem ‘inruilen’ voor een hele nieuwe Ford Ka. Nou ja, ik kreeg een flinke korting want laten we eerlijk zijn: die Kadett was niks meer waard. Die Ka kocht ik op afbetaling, want een auto was en is voor mij te duur om in één keer te betalen. Ze hadden bij de Ford destijds een 0% rente regeling én als ondernemer kon ik de BTW terugvorderen. Scheelt op een nieuwe auto een flink bedrag!

Musthave voor mama

Wat een vrijheid had ik nu weer. Deze auto reed superfijn. Zeker toen ik mama werd was het mijn alles. Alleen was mijn auto zeker niet vanzelfsprekend. Ik heb verschillende periodes in de WW gezeten en ondertussen kreeg mijn man een auto van de zaak. Toen stonden er ineens 2 auto’s voor de deur en was het de vraag of we niet konden bezuinigen door mijn auto weg te doen. En dat wilde ik dus ECHT NIET! Niet toen ze heel klein waren en niet zelf konden fietsen en nu ook niet. Even naar de huisarts, even naar het consultatiebureau (dat heb ik ook weleens lopend gedaan maar een half uur lopen met 2 kleine kinderen in de duowagen is not my cup of tea), snel naar de HAP in Gouda racen vanwege een ongelukje, naar de oogarts voor controles van de jongste, grote boodschappen doen, gewoon fijn bij oma op bezoek gaan… en natuurlijk leuke uitstapjes maken met de kinderen naar een dierenpark of iets leuks voor mijn blog… Zonder mijn auto was dit allemaal zo goed als onmogelijk geweest.

Er zijn genoeg mensen die er bewust voor kiezen om geen auto te hebben. Dat weet ik heus. Die wél met 2 kinderen op die fiets kunnen rijden. Die hun kinderen lekker laten bewegen ook in de regen in plaats van ze in de auto te proppen. Knap als je daarvoor kiest, maar ik ben een ontzettende stresskip en voor mijn kinderen zou dit betekenen dat mama geen leuke mama was. Een goed humeur (hoewel?) en een beetje energie is ook wat waard!

Hallo Peugeot

De gedachte aan wat ik allemaal niet meer zou kunnen zonder auto én mijn (toen nog niet zekere) vooruitzicht om als single mama verder te moeten, was voor mij dé reden om bij het kapotgaan van mijn Ka vorig jaar direct weer een nieuwe auto aan te schaffen. Hallo nieuwe Peugeot! Niet via Marktplaats overigens, waar je wel heel veel interessante aanbiedingen kunt vinden. Ik was tenslotte net weer een bedrijf gestart, kwam via een Mystery Visit bij de Peugeot-dealer over de vloer en viel voor de Peugeot 108 die ik hier met 0% rente regeling op afbetaling kon aanschaffen. Kon ik weer fijn van de BTW-teruggaaf profiteren, wat flink scheelt. Nog een paar jaar… en dan is ie helemaal van mij.

Tot die tijd geniet ik van de vrijheid die mijn auto me geeft. Ik had het er vandaag nog over met een andere gescheiden mama: zonder auto in een dorp kun je gewoon weinig. Je hebt hem nodig, zeker met kinderen. Ik ben zo blij dat ik hem heb. Dat ik ervoor gekozen heb om mijn vrijheid te behouden met een eigen auto. Straks heb ik een eigen huis in mijn uppie en dan wil je gewoon niet net als vroeger steeds je ouders moeten bellen of je de auto misschien kunt lenen omdat je kinderen naar zwemles moeten of in de polder bij een vriendje aan het spelen zijn. Natuurlijk zijn er altijd wel oplossingen te bedenken, maar ik ben er te moe voor. Er zijn genoeg andere dingen die ook oplossingen vragen. Dus echt, ik ben bijzonder blij met mijn bolide. Mijn auto is mijn vrijheid!

Betekent dit voor jou ook zoveel? Of interesseer je je er helemaal niet voor en ben jij die bikkelmama die het zonder auto wél allemaal red?

 Uitgelichte afbeelding: Iko/Shutterstock
Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Lies zegt:

  Heel herkenbaar! Zeker met de kids is een auto onmisbaar!

 2. Roelina zegt:

  Ik kan NIET zonder auto. Heel herkenbaar dus, auto is idd vrijheid!

 3. Ik woon ook in een dorp en herken heel erg wat je allemaal zegt. Wij hebben ook twee auto’s voor de deur en straks gaat er eentje weg omdat mijn man een nieuwe job heeft en daarbij een lease auto krijgt. Aan de ene kant jammer want was erg gewend aan mijn mooie grote auto en rij straks in de schakelbak van mijn man en hij in een gezins-leasauto. Ach alles heeft zo zijn voor en nadelen maar het blijft fijn dat ik de auto kan pakken wanneer het mij uitkomt en ik geen auto van een ander hoef te regelen als ik ergens een afspraak heb.

 4. Wendy v V zegt:

  Ik herken het. Kan ook niet zonder mijn auto.
  Bodegraven blijft een dorpje. Trein rijd prima, maar auto is qua tijd en geld vaak toch voordeliger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.