Kan jouw kind alles goed zien in het verkeer én op school?

Zojuist heb ik de SOS lijst van school weer ingevuld. Inclusief de bijzonderheden. Op advies van de orthoptist heb ik dit keer specifiek benoemd dat mijn dochter vanwege haar oogafwijking het digibord aan haar rechterkant moet hebben. Ze heeft het Syndroom van Duane, wat betekent dat één oogje niet naar links kan bewegen. Wij lopen al bij de oogarts in het ziekenhuis sinds ze 7 maanden oud was, maar wist je dat bij 25% van de kinderen het zicht nog nooit gemeten is?

fietsende oogtest

Juist bij basisschool kinderen is dat zo belangrijk! Zij leren om te gaan met het verkeer als ze naar school lopen of fietsen én ze moeten de uitleg op het bord in de klas natuurlijk kunnen zien. Vorig jaar klaagde mijn oudste dochter van 6 geregeld over vermoeidheid, toen heb ik haar ogen even na laten kijken door de opticien tijdens één van mijn eigen oogcontroles. Haar ogen bleken gelukkig prima in orde (later bleek het CMV te zijn).

Fietsende oogtest

Deze week zijn de scholen natuurlijk weer begonnen en afgelopen maandag heeft tijdens deze eerste schooldag op Basisschool De Passe Partout te Rotterdam de allereerste fietsende oogtest plaatsgevonden. Met deze oogtest vragen Veilig Verkeer Nederland en Pearle Opticiens op een ludieke manier aandacht voor het belang van goed zicht in het verkeer én op school. Uit onderzoek dat No Ties B.V. in opdracht van Pearle Opticiens en Veilig Verkeer Nederland heeft uitgevoerd in juni 2017 naar het beslisproces rondom oogcontrole(s) bij kinderen en het gebruik van brillen onder kinderen, blijkt namelijk dat 25% van de kinderogen nog nooit gemeten is. Terwijl uiteraard goed zien van groot belang is bij de ontwikkeling van een kind én de veiligheid op straat.

Tijdens deze fietsende oogtest reden de kinderen van groep 4 van Basisschool De Passe Partout op hun eigen fiets langs allerlei oogtesten. Zo was er een smiley die naar boven, beneden, naar links en naar rechts keek, een kleurenblindheidstest en een test om te controleren of de kinderen diepte kunnen zien. Alle kinderen die meededen, kregen een leuke schooltas vol met spelletjes en informatie over het belang van goed zien in het verkeer. Dat had mijn eigen groep 4 meisje vast ook leuk gevonden, want een leuke start van het schooljaar!

“Mooi dat Pearle aanhaakt bij onze campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’. Slecht zicht bij kinderen in combinatie met weinig ervaring in het verkeer zorgt voor levensgevaarlijke situaties tijdens bijvoorbeeld het oversteken van straten als kinderen naar school lopen of fietsen. Wij adviseren alle ouders dan ook om de ogen van hun kinderen tenminste één keer per jaar te laten controleren. Zo zorgen we met elkaar voor minder ongelukken op straat!”, aldus Rob Stomphorst, woordvoerder Veilig Verkeer Nederland.

Wanneer de ogen van je kind laten testen?

Wanneer moet je eigenlijk de ogen van je kind laten controleren?

  • Als je kind klaagt over hoofdpijn.
  • Als hij of zij moeite heeft met lezen en/of schrijven.
  • Als de juf of meester aangeeft dat je kind het schoolbord niet goed meer kan zien.
  • Laat de ogen van je kinderen ook controleren als je denkt ze de verkeersborden niet goed kunnen zien.

Pearle adviseert om dit één keer per jaar te doen, en dan niet alleen een oogtest voor kinderen maar ook die van jezelf. Je kunt hiervoor bij elke opticien een afspraak maken, vaak vinden je kinderen het nog leuk ook. Mijn oudste dochter was in ieder geval erg trots dat zij deze testjes ook eens mocht doen, omdat haar kleine zus de controles in het ziekenhuis bij de orthoptist altijd erg leuk vindt.

Meer lezen over het Syndroom van Duane? Klik hier voor de pagina met onze belevenissen.

Ben je juf of meester en op zoek naar lesmateriaal voor lessen over het verkeer? Kijk dan op de website van Veilig Verkeer Nederland voor werkbladen en digitale lessen ingedeeld per groep.

Hebben jouw kinderen na de testjes op het consultatiebureau nog een oogtest gehad?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.