Ze heeft me nodig…

Zo. Die kwam even binnen. Wij hadden omgekeerde 10-minuten-gesprekken op school, zodat de juffen je kind al direct aan het begin van het schooljaar een beetje leren kennen. De juffen vertelden natuurlijk ook kort iets. En dat kwam even binnen: mijn dochter heeft me nodig…

Ik ben sinds 1 september werkloos en kan er nu dus even wat meer zijn voor mijn dochters. Iets minder lange dagen. Even geen BSO en niet elke dag overblijven. Dat vond ik fijn omdat er een kleutertje nieuw is gestart dit jaar… Na de juffengesprekken blijkt echter vooral mijn dochter in groep 3 hier baat bij heeft. Poeh… die zag ik niet aankomen.

Natuurlijk… toen ik haar de eerste schoolweek vroeg of het leuk was op school, zei ze dat ze in het speelkwartier alleen op het klimrek had gezeten en aan mij had gedacht. Alleen ik dacht dat ze gewoon even wilde ‘slijmen’, iets liefs tegen me wilde zeggen. Ik had geen idee dat ze dit echt zo meende en voelde. Dacht dat ze blij was om al haar vriendinnen weer te zien…

Maar tegen haar nieuwe juf heeft ze dit dus ook uitgesproken. Gelukkig bood die aan om haar even te knuffelen.

Groep 3 is toch heel anders dan de kleuterklas. Aan een tafeltje, opletten, gymles in de echte gymzaal, je eigen potlood en kleurpotloden, minder spelen…

Ze is het jonkie van de klas door haar versnelling, ook al scheelt ze met sommige kinderen maar 4 of 5 maanden. Ze weet dat ze anders is, maar wil liever niet anders zijn.

Als enige is ze gestart in de zonnetjesgroep (Veilig Leren Lezen methode). Daarom kreeg ze op dag 1 al een extra boekje van de juf, maar ze wil hier niet in werken. Want dan is ze anders. En ze is heel bang om fouten te maken. Eigenlijk heeft ze een aanzetje nodig, ik hoop die gegeven te hebben, maar de vraag is of ze het in de klas oppikt of niet. De juffen gaan komende week een ‘maatje’ voor haar zoeken, zodat ze samen kan werken en zo wordt gestimuleerd.

Verzonnen

Slimmerd die ze is, heeft ze tegen de juf gezegd dat ‘mama verzonnen heeft dat ik al kan lezen’. Oh no, pushmoeder alert! Gelukkig pareerde de juf met ‘oh, jouw vorige juf zei dat ook, heeft die dat ook verzonnen?’ Ik denk dat ze ook hierin toch wat onzeker is en dat ik thuis weer even een paar keer met haar moet oefenen door samen een boekje te lezen. Is direct een fijn 1-op-1 momentje. Dan voelt ze zich hier hopelijk wat zekerder in.

Dat ze niet zo lekker in haar vel zit, merken we thuis ook. Aan de ene kant een lief kind, aan de andere kant fikse driftbuien die we niet van haar gewend zijn. Nu de juf zo specifiek aangaf dat ze me nodig heeft, ga ik er echt goed op letten. Niet alleen de kleine kleuter op schoot, ook mijn grote zelfstandige meisje even bewust kroelen uit school. Deze week was er gelukkig gelegenheid om beide dames individuele (knuffel)aandacht te geven.

De juffen stonden erg open voor alle informatie van onze kant en ik vond ze zeer betrokken en lief. Heel fijn om op deze manier het schooljaar te starten. Ik gaf aan dat mijn dochter bij de vorige juf goed gedijde toen die had uitgesproken dat ze altijd zelf mag aangeven wat ze graag zou willen leren. Ook in deze klas kan dat.

Super, want mijn meisje wil het extra werkboekje dan misschien niet pakken, ze kwam wel met de vraag of ze misschien weer een spreekbeurt mocht doen. Dat vond ze zo leuk in groep 1 en 2. Alleen moest ik dan wel mee om het te vragen, want dat was nog even spannend. Dus sprak ik af bij haar klas en hield ik haar hand vast, terwijl zij zelf aan de juf vroeg of het mocht. De juf reageerde heel positief en enthousiast en zei dat ook de andere juf dit heel leuk zou vinden. Heerlijk! Ik zag mijn dochter glunderen!

Dus nu moeten we aan de bak. Ze mag een onderwerp kiezen en we gaan iets voorbereiden. Samen, want dat is het fijne aan spreekbeurten: samen met mama voorbereiden. Daar nemen we rustig een paar weken de tijd voor en daarna prikken we met de juffen een datum. Een leuk zelf geïnitieerd leerproject voor thuis en op school! Ik ben trots op haar. Dat ze dit zelf heeft bedacht en dat ze durfde te vragen of het mocht. Alleen mijn hand had ze even nodig voor de extra support.

Mijn lieve meisje, nu ben ik me er extra bewust van dat je me nodig hebt. Ik doe mijn best om samen iets leuks van je leerprojectje te maken én om er voor je te zijn met net zoveel kroeltjes als voor je kleine zusje. Je bent al zo groot, maar toch ook nog zo klein en kwetsbaar…

Ja. Het kwam even binnen wat de juf zei. En ik ben ermee aan de slag!

Lees ook: school is saai en stom

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Sofie zegt:

  Oh ik kan me er zoveel bij voorstellen. Wat goed opgelost en heel knap dat ze het toch zo onder woorden kan brengen en dan ook nog eens zelf durft te vragen. Heel fijn van de school dat er ruimte voor is!!

 2. Cindy - levenalsmama.nl zegt:

  Dat klinkt als een hele fijne betrokken school. Goed dat er zo de ruimte voor haar is. En zo’n omgekeerd 10-minuut gesprek lijkt me inderdaad ook fijn om het jaar mee te starten.

 3. Merel zegt:

  Ach! Maar wat knap dat ze het zelf aangaf! En fijn dat jullie school zo werkt. Succes.

 4. Wat fijn zo’n omgekeerd 10-minutengesprek.
  Tja, ze lijken heel groot, zeker in vergelijk met een zusje maar de hobbels zijn ook groter.
  Hier ook voornamelijk de oudste van drie dochtertjes die de meeste steun nodig heeft.
  Met de middelste, ook begonnen in groep 3 gelijk op de eerste dag samen 10 minuten hardop gaan lezen. Dat doen we iedere dag en is echt quality time. Je helpt de schoolmeisjes er enorm mee. Ze blijven beter op het niveau, al lopen ze voor, een terugval van twee AVI’s is geen uitzondering.

  Succes met de meisjes en het vinden van een baan of betaalde hobby.

 5. Ja, ze lijken soms zo groot, maar zijn nog zo klein. Ik zie dat bij Milan ook. En wat ontzettend fijn dat ze op school zo goed meedenken en het aangeven!

 6. Marijke zegt:

  Wat heerlijk dat je er dan ni ook echt even voor haar kan zijn. En niet pas na de BSO. Ze trekt vast snel weer bij.

 7. Tamara TS zegt:

  Heel goed dat de juf het zo vroeg in het jaar al heeft aangegeven, dat jullie samen plannen kunnen maken. Al kunnen lezen voor groep 3 is heel stoer! Vertel haar maar dat ik dat helemaal vanuit Limburg ontzettend knap vind en dat dat juist leuk anders is. Heel veel succes het komende jaar en ik hoop dat ze toch vooral veel plezier op school gaat krijgen.

 8. Wendy zegt:

  Wat fijn dat er op school zoveel ruimte is voor je dochter om zichzelf te zijn. En dan is het inderdaad prettig dat je thuis ook de tijd hebt om haar wat extra aandacht te geven. Een goede start van het nieuwe schooljaar zo.
  Mijn zoontje van vijf begint nu aan groep 2, en heeft ook al veel interesse in rekenen en letters. Volgende week zijn de 10-minuten gesprekken, dus dan kan ik aan zijn juf vragen hoe ze hem hierin begeleiden en stimuleren. En wat ik zelf kan doen natuurlijk. Hopelijk gaat het net zo goed als bij jou en je dochter

  1. Marguerita78 zegt:

   Ja door die gesprekken al zo snel heb ik er echt een goed gevoel bij, fijn dat de juffen zo meedenken. De kleuterjuffen hebben vorig jaar goed uitgedaagd ook met rekenen, hopelijk doen ze dat bij jouw zoon ook. In de kleuterklas is er ook veel meer ruimte om te differentiëren natuurlijk. Wat wij thuis op rekengebied hebben gedaan (naast de apps die ik pas al besproken heb): mini sudoku’s uit bijvoorbeeld vakantieboeken, en puntjes verbinden (van 1 naar 2 naar 3 etc) boekjes kun je vaak bij zeeman, action, kruidvat ed wel vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.