MOOIERE VAKANTIEFOTO’S VAN JE KINDEREN? 5 TIPS

Fotografe Laura Vink stuurde mij wat handige tips om mooiere vakantiefoto’s van de kinderen te maken. Ik vind het erg leuk om met fotografie bezig te zijn voor mijn blog, maar ook als  je kiekjes maakt gewoon puur voor jezelf of het fotoalbum zijn tips natuurlijk altijd welkom. Want wat doe je als je zoon of dochter geen zin heeft om op de foto te gaan? Of alleen maar gekke bekken trekt?

“Ik heb zelf geen kinderen, maar zie het op reis wel vaak gebeuren. De kinderen staan bij een mooi uitzicht en vader of moeder geeft druk aanwijzingen voor de foto. ‘En nu ook nog even lachen jongens, kom op nou’ hoor ik de fotograferende ouder haast gefrustreerd zeggen. Maar de kinderen hebben er overduidelijk geen zin in en ik weet zeker dat de foto niet is zoals de ouders hadden gehoopt. Soms kan ik de situatie niet aanzien en bied ik aan om een foto van het hele gezin te maken. Als ik de camera in mijn handen heb, dan doe ik iets geks of doms, zodat de kinderen wel moeten lachten. Maar dan écht,” vertelt Laura Vink.
De 29-jarige fotograaf uit Rosmalen is gek op reizen en werkte jarenlang succesvol als kinderfotograaf in Nederland en België. Laura geeft je hieronder vijf tips om tijdens de volgende vakantie mooiere foto’s van je kids te maken.

1. Verander niet in de paparazzi-mama

Hoe zou jij het vinden als je bij elke fotogenieke stek moet stilstaan en vrolijk moet glimlachen of poseren voor de camera? Je zou er waarschijnlijk gek van worden! Doe het je kinderen dus ook niet aan en verander niet in een paparazzi-mama (of -papa). Je kunt anders de mooie plaatjes – geposeerd en spontaan – wel op je buik schrijven, omdat je alleen maar gekke bekken of weggedraaide hoofden op de foto krijgt. Houd de fotomomenten daarom telkens plezierig. Kies ze zorgvuldig uit en zorg dat het niet te lang duurt.

Ook handig voor deze bloggende mama die graag de producten fotografeert voordat ermee gespeeld wordt. Misschien moet ik vaker een standalone foto van de producten doen en dan leuke gebruiksfoto’s, hoewel ik de fake-tandpastasmile van mijn dochters – die speciaal voor mij gaan zitten en poseren omdat ze dat graag willen doen – ook juist kan waarderen omdat ik weet dat ze die voor mij op zetten.  :mrgreen:  

2. Ga niet chanteren

Heeft je kind geen zin om voor de camera te staan? Hoe graag je de foto ook wilt maken, ga niet chanteren met zinnen als “Als je nu even lacht voor de foto, dan krijg je straks een ijsje.” Dit werkt alleen maar averechts en levert niets anders op dan nepglimlachen. Het is veel beter om je zoon of dochter te belonen! “Dankjewel dat mama zoveel foto’s vandaag mocht maken, ik vind dat je daar wel een ijsje voor hebt verdiend.” Wie denk je dat de volgende dag nog wel een keer op de foto wi?

Tja, is heet nu chanteren of belonen als ik mijn dochters zeg dat zij daarna een foto mogen maken? Dat vinden ze namelijk ontzettend leuk!

3. Leg ook de momenten tussendoor vast

Voor een mooie foto hoeft iemand niet altijd te poseren of in de camera te kijken. Fotografeer daarom ook de momenten tussendoor. De zusjes die spelen in het water of je dochter die een verlaten straatje inloopt. Je zoon die lief ligt te slapen in de tent of je partner die de jongste in de lucht gooit op het strand. Deze moment lijken misschien niet direct fotogeniek, maar zijn juist heel waardevol om vast te leggen voor later.

Ik ben gek op spontane foto’s! Bij een review werkt dat ook veel beter vind ik, dat je kunt zien hoe het product gebruikt wordt.

4. Houd je camera bij de hand

Spontane momenten vang je het beste als je de camera bij de hand hebt. Het is voor een kind vaak heel vervelend als je zegt “Doe dat nog eens een keer, voor de foto”. Je onderbreekt zo het plezierige moment en de tweede keer is zelden zo leuk als de eerste keer. Zorg liever dat de camera klik-klaar is als er een mooi moment zich voordoet. Met een lens met veel zoom fotografeer je bovendien makkelijk van een afstandje. De camera valt de kinderen dan minder snel op.

Altijd afwachten inderdaad wanneer het moment zich voordoet. Ik ben vaak nét te laat met de camera…

5. Leer je camera kennen

Als ouder weet je vast als geen ander dat kinderen vaak snel bewegen en ongeduldig zijn. Voor je het weet is het spontane moment alweer voorbij en je wilt niet het moment missen omdat je staat te prutsen met de instellingen of de bediening. Leer je camera goed kennen. Of je nu fotografeert met een spiegelreflexcamera, een compactcamera of je telefoon, verdiep je in de mogelijkheden en opties.

Ik speel zeker af en toe met de instellingen. Vooral bij waterpret is de sportstand een fijne vinding, dan zie je de waterdruppels zo mooi terug.

image pixabay fotografieNatuurlijk is er zowel thuis als op reis veel meer te fotograferen dan je kinderen en stuurde fotografe Laura Vink mij dez tips niet zomaar. Ze heeft in mei een boek uitgebracht ‘ Reisfotografie – explore discover capture’, waarin ze al haar kennis over reisfotografie bundelt. Het resultaat is een hardcoverboek met praktische tips, verhalen uit de praktijk en inspirerende foto’s, dat ik overigens niet heb aangevraagd dus geen review ;-).

In het boek behandelt Laura de verschillende onderwerpen waar je op reis mee te maken krijgt, zoals het fotograferen van landschappen, steden, dieren, natuur, cultuur en mensen. Ook gaat het boek uitgebreid in op de voorbereiding, de bescherming van je apparatuur onderweg en wat te doen met alle foto’s als je weer terug bent van vakantie. Met 376 pagina’s is dit het dikste Nederlandstalige boek over reisfotografie. Je bestelt het boek voor € 59 op Laura’s website vinkacademy.nl. Daar vind je bovendien nog veel meer gratis fotografietips, inspiratie en eBooks.

Hopelijk heb je er net als ik weer even een paar aandachtspunten bijgekregen na het lezen van deze tips. Geniet van het mooie weer en veel fotografieplezier! Wat zet jij graag op de foto?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Rosie zegt:

    Leuke tips! Ik ben alleen echt van de spontane foto’s, geen geposeer hier.. ;-)!

  2. Ik ben niet zo’n fotografe. En mijn zonen willen nooit op de foto. Gelukkig mijn jongste dochter wel.

  3. Nathalie zegt:

    Het liefst mijn kinderen. Ook fotografeer ik op verzoek in onze familie en vriendenkring bolle buiken en baby’s. Heb zelfs 3 keer een bruiloft mogen fotograferen. Maar daar ben je erg druk mee haha.

  4. MetMirjam zegt:

    Ik ben ook dol op spontane foto’s als mijn dochter lekker aan het spelen is. Fijne tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.