Met een stevige dosis verantwoordelijke moedergevoelens schotelen we iedere dag onze kinderen een bord vol vitaminen en mineralen voor, in de vorm van een uitgebalanceerde maaltijd. Nou ja, bijna iedere dag want na een lange werkdag of bij bedorven ingrediënten zet Poldermama ook vaak genoeg gewoon een afhaalmaaltijd op tafel. Ondanks alle ouderlijke inzet heerst er toch veel stress tijdens de maaltijd. Bij ons ook met die makkelijke afhaalmaaltijd. Uit onderzoek van mulitvitaminemerk Optimax, blijkt dat 84% van de moeders gestrest aan tafel zit.
De reden van al die gestresste mama’s en papa’s? Onder meer kinderen die uberhaupt niet willen eten (31%), kinderen die hun dagelijkse portie groenten niet eten (38%) en ‘worst case scenario’ het uitspugen van eten (16%). Sommige moeders (13%) zijn zelfs doodop van de inspanning na de maaltijd met kindlief. Herkenbaar. Ik mis in deze cijfers nog ruzie aan tafel, maar omdat dit veelal voortvloeit uit bovenstaande is het wellicht niet apart gemeten.
Wiebelen en spelen
De voornaamste problemen zitten in de leeftijdsgroep van 1 t/m 6 jaar, meldt Optimax. Gelukkig, nog maar 3 jaar en het probleem lost zich vanzelf op! Hoewel… ik hoor ouders van grotere kinderen er ook weleens over. Kinderen moeten gedurende deze jaren wennen aan nieuwe smaken. Vooral groenten en fruit moeten ze wel een keer of tien proeven, voordat ze de bittere of zure smaak ‘lekker’ gaan vinden. Maar hoe krijgen we dat naar binnen, vraag ik me af. Het persbericht vertelt mij over hoe kinderen voorkomen dat ze het naar binnen krijgen… Jongens proberen van hun groenten af te komen door veel te wiebelen (41%) en ermee te gooien. Meisjes kiezen voor de creatievere manier, zij spelen ermee (32%). Verhaaltjes vertellen met het eten gebeurt bij ons thuis ook vaak, alleen zet ik dat dan zelf in als strategie…
Wat doen de onderzochte gezinnen om de sfeer goed te houden en het eten naar binnen te krijgen?
Ruim 20% van de gezinnen zoekt het in de creatieve hoek en maakt een vulkaan van boerenkool of ze dopen sperziebonen om tot groene patat. Een andere creatieve poging is om te vragen mee te helpen in het bereidingsproces. Mijn man is een kei in het betrekken van de kinderen bij het bereiden van de maaltijd, helaas heeft dit bij ons nog niet het gewenste effect. Wel vinden ze het erg leuk. Van maaltijden met jus maken we ook vaak een ‘meertje’ en spekkies in de boerenkool zijn ‘schatten’ die ze moeten zoeken.
Poldermama is niet zo’n ster in de keuken, ik doe hetzelfde als 40% van de ondervraagde moeders en grijp naar voedingssupplementen. Ik neem het zekere voor het onzekere en geef de kinderen ’s ochtends multivitamines, net als 60% van de respondenten. Dit compenseert de broccolistronk en de berg rijst die de avond ervoor is blijven liggen. Een hap stress minder.
Voedingscompliment van Optimax
Een voedingscompliment van je eigen kind zou natuurlijk de kers op de taart zijn. Daarom is Optimax de campagne #voedingscomplimenten gestart. Je hoort als moeder liever “lekker!”, dan “bah, getver!” Ouders verdienen dit. In een herkenbaar grappig filmpje, uit echt gebeurd materiaal van verschillende gezinnen in Nederland, blijkt hoe lastig het is om kinderen groenten en fruit bomvol vitaminen en mineralen op te laten peuzelen. Zo wordt gedeelde smart halve smart.
Daarnaast heeft Optimax samen met het innovatieve Keet Smakelijk een platform ontwikkeld met gratis recepten, geheimen en tips, om kinderen met meer plezier groenten en fruit te laten eten. Een klein beetje Bento-stijl en ook oma zette mijn dochters onlangs met succes zoiets voor. De volgende dag raakten ze niet uitgepraat over de spaghetti met molletjes (knakworsten), bloemen en een vlinder (van spaghetti, doperwten, wortel, komkommer en tomaatjes). #Voedingscomplimenten voor oma dus!