Interessant: intro avond NLP

Ben jij bekend met NLP? Het staat voor neurolinguïstisch programmeren. Ik had daar al weleens mensen over gehoord die er razend enthousiast over waren, maar wat het nu precies is en hoe het werkt? Er hing voor mij een interessante zweem van mysterie omheen. Nog steeds overigens, maar de introductieavond NLP ‘bruggen bouwen’ die we deze week met zzp-vereniging Platform Z hadden in Reeuwijk was zeer inspirerend!

nlp

Zo’n 93% van de boodschap die je overbrengt, communiceer je niet via taal, maar via je lichaamshouding en intonatie. Trainers Tara Dik en Gail Heslinga namen ons deze avond mee in een stuk bewustwording in je eigen interne processen. Het doel was om betere bruggen te kunnen bouwen in het contact met anderen. In dit geval met je klanten, prospects en zakelijke partners. 

Ongemakkelijkheid bij jezelf aanvoelen

We kregen een klein stukje theorie, verder was de avond lekker praktisch en vooral heel gezellig. Ook omdat het hier en daar behoorlijk ongemakkelijk werd. Wat we moesten doen waren contact oefeningen. Jezelf voorstellen, vertellen wat je wilde leren. De ander moest je dan welkom heten en daarbij je naam benoemen. En verder dus even niks… oeh dat gebrek aan wederkerigheid in een gesprek… Ja daar word ik dus zelf heul nerveus van. Je moest dan weer door naar de volgende. Daarna volgde een evaluatie: hoe ging het, hoe voelde het voor je en wat gebeurt er in je lichaam. Op wat voor mensen ben je afgestapt? Stapten er mensen op jou af? Hoe voelde het als mensen je naam zeiden?

Echt inzoomen op de details waar je normaal helemaal niet over nadenkt. En iemands naam regelmatig noemen is niet alleen een foefje om de ander op z’n gemak te stellen, maar ook voor jezelf omdat je deze naam beter onthoud als je hem een paar keer herhaalt.

Daarna volgden soortgelijke oefeningen, waarbij de groep werd gesplitst. De ene helft kreeg een andere opdracht dan de ander. Het ging er nu om dat je stilstond bij zowel het groepsproces als het contact. Steeds weer moest je ook zorgen dat je mensen aansprak die je nog niet eerder had gesproken die avond. Ik voelde me ontzettend opgelaten toen de andere groep stil moest blijven als wij ze hadden aangesproken. Dat je iets vertelt, iemand geïnteresseerd staat te luisteren en er niets terugkomt. Behalve dan een “dankjewel Marguerita”. Mijn god, de stress in mijn lijf! Zenuwachtig lachen, grapje er overheen en doorrrrr naar de volgende.

Ook de stress als je aangesproken moet worden door een ander, maar er niemand op je afstapt. In real life neem ik zelf zoveel mogelijk initiatieven omdat ik mijn jeugd als verlegen muurbloempje daarmee overcompenseer. Ik liep zo vaak leuke momenten mis omdat ik niks durfde, dat ik er nu als de kippen bij wil zijn om vooral maar gezellige interactie mee te pikken.

Hilarisch was het toen ik in de groep zat die iemands naam en alle belangrijke steekwoorden die ze noemde moest herhalen en haar daarna persoonlijk moest bedanken. En dan verder niets zeggen, hè? We schoten knoerthard in de lach.

Als ruleslawyer verbeterde ik iemand die zich niet aan de opdracht hield. Las ik een opdracht voor aan de groep en voelde me daarna ongemakkelijk toen deze opdracht in een ‘klein bondje’ nog eens extra werd nagelezen en werd benoemd dat ik het ‘niet goed had gedaan’. Kortom, zeer interessant om te voelen wat zulke dingen met je doen. Ook omdat het daarna word geëvalueerd en iemand uit die groep nog kwam uitleggen dat het juist op deze manier werd gedaan om mij niet in verlegenheid te brengen. Maar zo kwam het dus niet over, omdat ieder vanuit zijn eigen ik reageert en voelt. 

De bedoeling is natuurlijk dat je beter checkt bij de ander wat de bedoeling is en de non-verbale communicatie in de gaten houdt om te kijken hoe iets zit. En vooral dat je sneller en makkelijker een connectie met iemand weet te bouwen, ze noemen dat ‘rapport’. Oftewel het ’tweerichtingsverkeer’ of de brug.

De diepte in met je helden

Afijn de brug is bij Platform Z leden altijd snel geslagen. Het was dan ook een kakafonie van gezelligheid met al die korte ontmoetingen. We zijn ondernemers onder elkaar en kwamen hier om iets te leren en elkaar weer eens te ontmoeten, dus dat zat helemaal goed. De laatste oefeningen waren in groepjes en gericht op uitspreken wie je bewondert, waarom je deze persoon bewondert en welke eigenschappen of vaardigheden jij zelf wilt leren, waarom en welke stappen je daarvoor zou kunnen zetten.

In mijn rijtje mensen die ik bewonder staat Chantal Janzen. Toen ik aan de beurt was en begon met haar naam, kreeg ik direct terug van mijn gesprekspartners dat ik zo op haar lijk. Heel bijzonder want nog voor ik had kunnen vertellen waarom ik haar bewonder, werden juist precies die eigenschappen van Chantal die ik op mijn papiertje had opgeschreven aan mijzelf toegedicht! Sympathieke, vriendelijke en open uitstraling, professioneel, benaderbaar en ze ziet er goed uit. Wow!

Ik stak het compliment met rode wangen in mijn zak. Door mijn blog krijg ik juist vaak de indruk dat mensen mij helemaal niet sympathiek vinden, dus dit was voor mij persoonlijk echt wel een dingetje. Om toch zo ineens door een vreemde in het ‘likable’ hokje gestopt te worden. Kreeg overigens ook meteen terug dat ik in het gesprek te vaak bevestiging zocht of ik niemand beledigd had.

Komt wellicht door de sneeuwvlokjesgeneratie die heel graag uitspreekt hoe je ze onbedoeld en onbewust weer ergens mee beledigd hebt en in mij een makkelijke prooi ziet. Daardoor heb ik het gevoel dat mensen mij vooraf al niet aardig vinden en ben ik extreem voorzichtig, wat natuurlijk vervelend is want het gevoel hebben dat je niet jezelf mag zijn is heel naar. De andere gesprekspartner benoemde nog even “je mag er zijn, je bent een mooi mens”. Kwam ook binnen, juist zo van een vreemde.  

Kortom de gesprekken gingen in die paar minuten behoorlijk de diepte in. Prachtig! Ik leerde dat ik een ‘firestarter’ ben en beter kan gaan doseren wanneer het vuurtje uit mag omdat het kaarsje brandt. Sluit mooi aan bij mijn leerdoel om meer coachvaardigheden te beheersen zoals zelfbeheersing, woordkeus en mensen lezen. Heel interessant en waardevol deze avond in de persoonlijke ontwikkeling.

Na afloop van deze Platform Z avond werd er gezellig na geborreld en bleef ik uiteindelijk veel langer hangen dan ik me had voorgenomen. Al zo lang niet naar een educatieve avond geweest, dat het ook ontzettend gezellig was om bekenden weer te spreken en onbekenden te ontmoeten.

Heb jij al eens iets met NLP gedaan?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. G. T. zegt:

  Ik ben benieuwd hoe het komt dat je door je blog denkt dat mensen je niet sympathiek zouden vinden?
  Stoer trouwens, zo’n cursus doen. Zou voor mij een (te) hoge drempel zijn!

  1. Marguerita zegt:

   Boze en geïrriteerde reacties van mensen die ik in het echt zie en steeds minder likes op facebook…
   Ik heb niet de hele cursus gedaan he, die kost bijna 4000 euro. Maar deze avond vond ik erg interessant, het lijkt me wel heel gaaf om er meer over te leren maar ik heb het al zo druk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.