Slovenië als vakantieland?!

Slovenië, niet het meeste bekende vakantieland. Maar toch heeft het heel veel moois te bieden. In deze blog helpen we je op weg met enkele leuke tips en weetjes voor een onvergetelijke vakantie!

Foto: PR

Gastblog door: Esther Weemers

Gaudi / Jože Plečnik 

Iedereen kent Gaudi toch?! Plečnik is dan weer een stuk onbekender. Dat terwijl hij voor de Sloveense hoofdstad Ljubjana hetzelfde betekent als Gaudi voor Barcelona! Als er iemand is geweest die een stempel heeft gedrukt op de architectuur in de Sloveense hoofdstad dan is dat wel Plečnik. Gebouwen, straten, bruggen, pleinen, bibliotheken, de centrale market, overal heeft hij een hand in gehad. Verschillende bouwwerken van hem zijn nu opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hieronder de ‘drievoudige brug’ Tromostovje, Congress Square en de Žale begraafplaats.

Foto: PR

Bezoek zijn geboortehuis aan 4 Karunova Street dat nu als museum is ingericht, geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00-17.00 uur met ieder uur een rondleiding door een gids. Download de gratis ‘Nexto Ljubljana’ audiotour via Android of iOS die je langs verschillende van zijn ontwerpen leidt. Of boek een rondwandeling met gids via de website van VVV Ljubljana. Lees hier meer over zijn bouwwerken en bekijk deze video.

Per helikopter naar je romantische diner in een berghut op 1400 meter

Foto: PR
Foto: PR

Tijdens je vakantie in Slovenië een keer apart dineren? Dat kan in de zomermaanden onder meer in berghut Dolga njiva op een hoogte van 1400 meter nabij het plaatsje Tržič. Geniet onder een sterrenhemel en kaarslicht met het geluid van koebellen van een heerlijk menu bereid met producten van een plaatselijke boerderij. Twee jaar geleden startte de familie Kleindienst met de culinaire gerechten in de berghut en vonden het leuk om dit jaar iets ludieks toe te voegen – per helikopter van Tržič naar de berghut vliegen. Een diner kost 53 euro per persoon, helikoptervlucht plus diner is 186 euro per persoon en voor 15 euro per persoon kun je ook nog in de hooizolder overnachten inclusief ontbijt. Hou je niet van vliegen? Dan is het vanaf de parkeerplaats 20 minuten wandelen naar de berghut.

Foto: PR

Dit is toch net een romantische film!? Wat een plaatje!! En dan nog betaalbaar ook. Ik zou er bijna opslag verliefd van worden!

Nieuw boetiekhotel in Ljubljana

Hotel Heritage is een nieuw boetiekhotels van Ljubljana. Het gebouw is een oud Renaissance pand met luxe architectuur. Het is ideaal gelegen in een monumentaal beschermd deel van de oude stadskern, op slechts een steenworp afstand van de Shoemaker’s Bridge.

Foto: PR

Het hotel heeft 20 ruime en mooi ingerichte kamers die de elegantie van een 16e-eeuws Renaissance herenhuis combineren met een modern design en hoogwaardige natuurlijke materialen. 

Bezoek de stad Koper

Foto: PR

Ljubljana en Maribor – waarschijnlijk de twee bekendste steden in Slovenië. Maar van de havenstad Koper zal lang niet iedereen gehoord hebben. Het ligt aan de oostkust aan de Golf van Triëst ten zuiden van de Italiaanse stad Triëst en is een bezoek zeker waard, mede vanwege het grotendeels autovrije centrum. Venetiaanse huizen (Koper was ooit Italiaans grondgebied), mooie pleinen en kerken, musea (waaronder een interessant regionaal museum), boulevard en strand, je kunt er moeiteloos een dag vertoeven. En wanneer je je dag in stijl wilt afsluiten, boek dan een tafel in het Praetoriaans Paleis – een van de mooiste gebouwen in Koper op het Titoplein. Een 3-gangen menu – vlees, vis of vega – kost 99 euro.

European Food Summit 6-8 november 2021

De tweede editie van het ´European Food Summit´ zou eigenlijk in maart 2020 georganiseerd worden maar werd vanwege Covid-19 gecanceld. Het wordt nu georganiseerd van 6-8 november in de Sloveense hoofdstad Ljubljana tijdens het november Gourmet Ljubljana culinair festival. Top chefs, vinologen, culinaire journalisten en gastsprekers uit de hele wereld komen in Slovenië bijeen om drie dagen te praten, discussiëren en te proeven. Als extraatje is er ook een symposium in de Philharmonic Hall onder auspiciën van chefkok Ana Roš met als moderator de Italiaanse journalist en gastronoom Andrea Petrini. 

‘No Pizza, no Coca-Cola, no Pommes Frites’

Deze tekst begroet je bij de ingang van restaurant Klinec Homestead in Medana in de gemeente Goriska Brda in West-Slovenië. Een top restaurant waar je je in een kunstgalerie waant. De twee broers Aleks en Uroš zijn de drijvende krachten achter dit restaurant waar organische wijnen en vlees de boventoon voeren. Echt eten, louter verse en lokale producten, en magistrale wijnen gemaakt door wijnmaker Aleks plus een schitterend uitzicht vanaf het terras op de omgeving. Een hotspot die je niet mag missen! Nadere info hier.

Grappige YouTube stereotypen over Slovenen

Oké, genoeg tips dacht ik zo. Laten we deze blog eens leuk en grappig afsluiten.. Wist je dat Slovenen elkaar vaak slippers als cadeau geven als ze bij elkaar op bezoek gaan? Dit en vele andere Sloveense eigenaardigheden zijn in 5 grappige video’s te zien op het YouTube kanaal van SURS. Bekijk de filmpjes hier

Welk filmpje vind jij het leukst?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.