Zie jij door alle verschillende soorten koffie het bos nog?

De tijd dat koffie in een grote verpakking zat en uitsluitend gebruikt kon worden in een koffiemachine met een filter, die is lang voorbij. Er is nog volop filterkoffie te koop, dat wel, maar dat is tegenwoordig lang niet meer het enige dat je in de supermarkt aantreft als het om koffie gaat. Je zou door de bomen het bos bijna niet meer zien, zoveel verschillende manieren om koffie te zetten zijn er tegenwoordig. Heb jij een favoriet? En wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende opties?

koffie waar let je op
Foto: Shutterstock

Verschillen in de inhoud

Om een beetje overzicht te scheppen in de verschillende soorten koffie die we tot onze beschikking hebben, is het goed om even te kijken naar de manier waarop ze zich van elkaar onderscheiden. Grof gezegd kan dat op twee manieren. De inhoud van de verpakking, dus het soort koffie en hoe deze verwerkt is, en ten tweede de manier waarop deze verpakt is en vervolgens gebruikt moet worden.

De inhoud is een interessante. Deze bepaalt namelijk voor een heel groot deel de smaak van het uiteindelijke kopje koffie dat je ermee gaat zetten. Deze smaak hangt deels af van het soort koffiebonen dat is gebruikt. De populairste soort, de Arabica, is er in verschillende varianten, die ieder een eigen smaak hebben. Hoe lekkerder en hoe exclusiever, des te hoger zal ook de prijs zijn die je voor de koffie betaalt.

Daarnaast speelt ook de manier van oogsten en drogen een rol als het om de inhoud gaat. Alleen de koffiebessen die precies rijp zijn moeten worden geplukt, waarna de pitten (de koffiebonen) eruit worden gehaald. Hoe nauwkeuriger dit gebeurt, des te beter is de kwaliteit van de koffie. Je zal begrijpen dat nauwkeuriger werken ook arbeidsintensiever is, dus ook dit kan de prijs omhoog brengen. Tenslotte kan de inhoud ook meer bevatten dan alleen koffie. Dit zie je niet zo zeer bij gemalen koffie in een pak, maar vooral bij portieverpakkingen. Hier kan bijvoorbeeld melk of een smaakje aan zijn toegevoegd, wat ook weer voor een heel andere beleving zorgt.

Verschillen in de verpakking en manier van gebruiken

Ga je koffie kopen, dan is het belangrijk dat je voor een variant kiest die in jouw koffiemachine past. Kies dus voor gemalen koffie voor in je filtermachine, of voor de juiste portieverpakking of losse koffiebonen als je een ander type machine hebt. Dat is belangrijk, want anders heb je waarschijnlijk niets aan je aankoop.

Zorg dus dat je goed weet welke machine je thuis hebt staan, en zoek in de winkel naar koffie die hierin past. Dat staat meestal duidelijk op de verpakking beschreven, om te voorkomen dat je met de verkeerde thuis komt.

Heb jij een luxe koffiezetter waar echte koffiebonen in kunnen? Of een makkelijke Senseo of Nespresso?

disclaimer

 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.