Haal het Midden-Oosten in huis + ontbijtrecept

Deze week heb ik een heel mooi kookboek ontvangen, Makkelijk Midden-Oosten. Het is een kookboek dat geïnspireerd is op gerechten uit het Midden-Oosten. Ik houd heel erg van lekker eten en drinken. Helaas kunnen we dit nu niet doen in de restaurants. Des te meer reden om vriendinnen thuis uit te nodigen en zelf de keuken in te duiken! Met dit nieuwe kookboek kreeg ik weer veel nieuwe inspiratie voor nog vele gezellige avonden. Ik vertel je over mijn favorieten recepten.

Recensie door Esther Weemers

                           

Mijn eerste indruk

Het is een mooi boek om te zien. Mooie foto’s en duidelijk geschreven recepten. De gerechten zijn allemaal makkelijk en snel te maken. En wat ik heel fijn vond was dat alle ingrediënten gewoon in de supermarkt te koop zijn.

Het boek begint met een indrukwekkend voorwoord: een introductie van Adil Izemrane die hulp biedt aan mensen op de vlucht, die aankomen op vluchtelingenkampen in Griekenland. “Ieder mens heeft zijn eigen recept. Ieder mens heeft zijn eigen identiteit. Laten we samen eten, laten we samen leven. Leven in saamhorigheid wordt altijd een festijn.” Ik vond dit een hele pakkende tekst aan het begin van het boek.

Tussen de recepten door staan verhalen van de hoofdrolspelers van het boek. Erg interessant om te lezen en dit is echt een waardevolle toevoeging aan het boek. Alle inkomsten van dit boek schenken de makers aan stichting Movement on the Ground, een organisatie die zich inzet voor vluchtelingen. Een hele mooie gedachten vind ik zelf.

Al met al is het een mooi boek om te zien en lezen. Er staan mooie foto’s in en de recepten zijn duidelijk geschreven. De gerechten zijn allemaal makkelijk en snel te maken. En wat ik heel fijn vond was dat alle ingrediënten gewoon in de supermarkt te koop zijn.

 

Guilty pleasure: pancakes 

In mijn favoriete ontbijt tentje The Happiness Cafe  in Eindhoven bestel ik bijna altijd pancakes. Dit is echt een van mijn guilty pleasures na een ochtend sessie in de sportschool. In het kookboek stond een recept voor pompoen pannenkoekjes. Nu ik toch niet meer buiten de deur kan gaan ontbijten ging ik ze zelf proberen te maken. 

Na het sporten had ik honger en wilde ik dit recept even snel maken. Maar dat zat er niet in. Het duurde wat langer dan verwacht omdat je de pompoen eerst nog moet koken. Maar het resultaat mocht er zijn. De pannenkoekjes waren super goed gelukt! Ik decoreerde ze met opgewarmde bosbessen en de tahin saus volgens het recept. Dit was een heerlijke combi, en de bosbessen gaven nog wat extra saus. Persoonlijk vond ik de ras el hanout erg overheersen, maar verder was ik positief verrast!

Easy & healthy salade

Ik ben ’s avonds vaak tot laat aan het werken, en wil vaak ook nog sporten. Ik heb dus lang niet altijd tijd om uitgebreid te koken. Een salade staat dan ook geregeld op het menu. Ik probeerde een gegrilde bietensalade met hazelnoten, feta en muntdressing uit het boek. Iets wat ik normaal nooit zou maken, maar het leek me heel lekker. En dat was het ook! Het was heel makkelijk om te maken en snel klaar. Een ideaal recept voor de doordeweekse dag. Het boek geeft als tip dat je er nog couscous of rijst aan toe kan voegen. Dit lijkt me ideaal voor de wat grotere eters.  

Baklava

Ik vergeet nooit meer de eerste keer dat ik als kind op vakantie ging in Turkije. Het all inclusive resort was een groot walhalla! En het buffet… een feestje!!!

3 x per dag mochten we aan het buffet aanschuiven. Je had hier enorm veel keuze, en een complete hoek met alleen maar zoete dingen! Je snapt dat ik dus continue daar te vinden was. Ik geloof dat ik elk gebakje wel geprobeerd heb. Maar één was mijn duidelijke favoriet: baklava!  Ik kon er niet genoeg van krijgen. Heerlijk zoet! Eenmaal thuis heb ik op verschillende plaatsen baklava geprobeerd. Maar ik ben er toch wel achter dat er heel veel verschil in kwaliteit in zit. In dit boek staat een recept om baklava te maken, dus ik ga zeker snel mijn eigen versie proberen te maken. Eens kijken of ik de perfecte smaak kan evenaren!

Recept: Een warm Oosters ontbijt

Ik hou enorm van zoete ontbijtjes. Nu het buiten weer wat kouder en donkerder wordt is een warm havermout ontbijt een van mijn favorieten. En er stond een recept in het boek. Die moest ik natuurlijk gaan uitproberen!

Normaal ben ik van de typische Nederlandse variaties: banaan, pindakaas en pure chocolade. Of kaneel, appel en rozijnen en ahornsiroop. Leuk om nu eens iets compleet anders te proberen.

In deze variant zitten sinaasappels, gedroogde abrikozen, dadels, walnoten, pistachenoten, kardemompeulen, kaneel en tahin. Ik kon me vooraf niet echt een voorstelling maken van deze smaak combinatie, maar het was heerlijk! Dit was dan ook mijn favoriete recept uit het boek, dus ik deel het graag met jullie.

Aantal:
2 personen

Bereidingstijd:
10 minuten

Benodigdheden:
Fijne rasp

Ingrediënten:
2 sinaasappels
6 gedroogde abrikozen
2 medjoel dadels
2 el walnoten
2 el gepelde pistachenoten
350 ml melk naar keuze (ik gebruikte ongezoete amandel melk)
4 kardemompeulen
1tl kaneel
80 gr havermout
2 el tahin

Recept:

Rasp de schil van 1 sinaasappel en pers het sap uit. Pel de andere sinaasappel en snijd het vruchtvlees in partjes. Snijd de gedroogde abrikozen en dadels in reepjes en hak de noten grof.

Verwarm de melk in een pannetje samen met de kardemom en kaneel. Voeg het sinaasappelsap- en de rasp, de havervlokken, de helft van de abrikozen en een snufje zout toe en laat het geheel 5 minuten zachtjes koken.

Haal de kardemompeulen uit de havermout. Schep de havermout in twee kommen en verdeel de overige abrikozen, partjes sinaasappel en dadels erover. Garneer me de noten en besprenkel met een eetlepel tahin.

That’s it! Het is zoet, maar toch ook fris. Met de noten erdoor vult hij goed. Ik kan hem zeker aan jullie aanraden.

 

Conclusie

Zoals je wel kan merken ben ik erg enthousiast over het boek. Er staan nog veel meer verrassende recepten in. Ik ga ook zeker nog meer gerechten maken de komende tijd. Het is niet alleen een mooi kookboek, het vertelt ook nog eens een bijzonder verhaal. En het is een super mooi initiatief dat alle inkomsten van het boek geschonken worden aan de stichting Movement on the Ground. Je kunt het onder meer hier kopen.

 

Mooi initiatief

Erin Groot Hermsen is de oprichtster van Foods Unite en tevens initiatiefneemster van dit boek. Door haar werk als marketing- en innovatiemanager bij een internationaal voedselbedrijf, verschillende reizen en vrijwilligerswerk in vluchtelingenkampen en sloppenwijken, raakte ze gefascineerd door de verbindende kracht van samen eten. Gewapend met een grote glimlach probeert ze via lekker eten de menselijke kant te belichten in crisissituaties. Makkelijk Midden-Oosters is haar eerste initiatief.

Maak jij weleens een Oosters recept?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me een glitterkanon en probeer met mijn blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 12 jaar. Je leest hier over intens genieten van het leven na longcovid, fijne perks, bijzondere ervaringen en de band versterken met je tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Fberkenbos zegt:

    Ik zocht naar leuke ideetjes om weekeind iets nieuws te ontbijten. Dank je voor het delen van dit recept. Lijkt mij lekker, dus ik zal hem uitproberen. Ik ben zeker nieuwsgierig geworden over al die recepten.

  2. José zegt:

    Wat ziet dat er lekker uit! Mijn interesse voor het boek is gewekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.