Kijktip: docu ‘Volg je me nog?’ over insta-fame

Ook zo gefascineerd door de wereld van influencers op Instagram, YouTube en TikTok? De makers van de documentaire Mijn dochter de vlogger komen nu met een nieuwe documentaire waarin zij de balans opmaken na het 10-jarig jubileum van Instagram. Zoals we in The Social Dilemma al zagen veranderen de algoritmes van social media constant en is het tegenwoordig veel moeilijker om nieuwe volgers, likes en interactie te realiseren. Ik heb ‘Volg je me nog?’ al gezien en geef hem je graag mee al kijktip: donderdag 22 oktober om 21.40 uur op NPO 3.

volg je me nog
Larissa maakt een TikTok. Foto: VPRO

De dertigjarige influencers @jolielot, @larissabruin en @by.iris.sophia worden – na jaren de vruchten te hebben geplukt van Instagram – ingehaald door een volgende generatie jonge influencers. Hoever zijn ze bereid te gaan om hun beroep als influencer uit te blijven oefenen? Hoe zorgen ze ervoor nog relevant te blijven? In Volg je me nog? wordt de harde realiteit getoond die schuilgaat achter de perfecte plaatjes.

Donderdag 22 oktober om 21.40 uur bij VPRO op NPO 3

In Volg je me nog? portretteren filosoof en journalist Doortje Smithuijsen (Mijn dochter de vlogger) en regisseur Willem Timmers drie vrouwen, dertigers, die in de randstad wonen en ogenschijnlijk een leuk leven leiden vol glamorous events, gratis spullen en instagrammable huizen. Ze verdienen al ruim tien jaar geld met dat imago via Instagram. Ze reizen de wereld over en hebben honderdduizenden volgers.
volg je me nog picknick
Foto: VPRO
 
Naarmate de documentaire vordert komen ook de mindere kanten van hun leven als influencer aan bod: de onzekerheid die het constant naar jezelf kijken veroorzaakt en hoe het voelt als je volgers verliest. Door de steeds veranderende algoritmes nemen hun volgers en bereik af, en worden ze links en rechts ingehaald door een nieuwe generatie jonge influencers. Hoelang is het beroep van influencer eigenlijk houdbaar?
 

Wat ik ervan vond

Ik heb heel toepasselijk maar even een filmpje opgenomen met wat ik ervan vond:

Een eyeopener. Als blogger ben ik zelf ook veel bezig met dingen in beeld brengen en wat lezers wel of niet leuk zouden vinden. Hoe ik mijn kinderen wel of niet in beeld breng. Welk stuk van mijn leven ik wel deel en welk deel ik weg laat. Als ‘persona’ oftewel ‘ijkpersoon’ voor mijn lezers heb ik iemand gebruikt waar ik zelf veel in herken: Hannah uit De Luizenmoeder. Hannah is niet van het perfecte plaatje en er gaat in haar leven weleens iets mis. In mijn leven ook. En ik ben ervan overtuigd dat mijn lezers mij volgen omdat ik geen perfecte plaatjes etaleer (al probeer ik dat soms heus) en probeer zoveel mogelijk authentiek te zijn.

Wel maak ik van mijn leven een soort wervelende online show hier op mijn blog, ik ben breedsprakig en bedacht dat ik die zwakte hier juist als sterk punt kon gebruiken. Ik vind het leuk om verhalen nét even wat smeuïger op te schrijven. Als het kan met een beetje zelfspot. Het gevolg is dat familieleden mijn blog liever niet meer volgen. Dat mensen die mij niet goed kennen dingen verkeerd interpreteren, want ik zie zelf overal de humor wel van in maar dat proef je niet altijd uit een tekst. Je moet dus wel een sterke huid hebben, want wat je ook online doet: er zijn altijd mensen die dat niet leuk vinden. En mensen die het wel leuk vinden! Gelukkig maar. Zoals ik zelf altijd zeg: sommige mensen houden van het feestje met glitters en confetti, anderen zien de rotzooi van het feestje met glitters en confetti.

En zoals je in de documentaire ook ziet: je leven en interesses veranderen en jouw kanaal en uitingen veranderen daarmee ook. Dat zal dus sommige mensen die je volgden niet meer aanspreken, en voor anderen juist een reden om je nu ineens wél te ontdekken. 

www.vpro.nl/volgjemenog

#volgjemenog
Als je de documentaire ook gezien hebt, ben ik heel nieuwsgierig: wat vond jij ervan? Wat voor soort accounts volg jij? Lees je graag artikelen, kijk je liever plaatjes, zijn muzikale dansjes meer jouw ding, ben je van de filmpjes?
 
*Je kunt mijn blog steunen door op de Bol.com linkjes te klikken en een aankoop te doen die je toch al wilde doen. Kost jou niets extra. Maak je mij heel blij mee.
Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Marijke zegt:

    Documentaire niet gezien. Maar ik volg je juist om je humor en je kijk op dingen. Heb zelf de neiging dingen te serieus te nemen, en mijn blog en insta is daar een mooi tegenwicht op. Gewoon is goed genoeg is dan ook mijn motto. Lekker geen miljoenen volgers en gewoon omdat het leuk is. Ik hoef er dan ook niet van te leven. Dat is het verschil

    1. Marguerita zegt:

      Dankje fijn om te lezen! Ik leef er wel van, maar neem mezelf etc liever niet te serieus. Verder vind ik het heerlijk om ingewikkelde zaken begrijpelijk te maken. De reacties op mijn artikel over de longscintigrafie zijn echt super (van mede patienten), daar doe je het ook voor. En om mensen aan het lachen te maken of op een andere manier iets te laten zien. Naast alle leuke hebbedingetjes die ik ook graag bespreek ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.