Rode Hond bij mijn gevaccineerde kind

Rode Hond is een ziekte die je niet verwacht, wanneer je kind meedoet aan het Rijksvaccinatieprogramma. Toch was het afgelopen week raak bij mijn kind van 7 jaar. Met 14 maanden krijg je de eerste BMR-prik (tegen Bof, Mazelen en Rode Hond) en die beschermt voor 95%. Volledig immuun zijn ze pas na de 9-jaarsprik. Dankzij de vaccinatie had ze er gelukkig weinig last van en konden we samen lachen om de gekke vlekjes op haar wangen.

rode hond

Ik deed uiteraard het nodige research om er achter te komen wat ze precies had. Enkele lezers vroegen mij waarom ik het aandurfde om zelf de conclusie Rode Hond te trekken en niet met haar naar de huisarts ging. Nou lieve mensen, met de waterpokken heb ik ook zelf de diagnose gesteld destijds. Net als met vijfde en zesde ziekte. De meeste vlekjesziekten hebben ze wel gehad. Over het algemeen zijn dit soort ziektes zeer besmettelijk en is het dus niet wenselijk dat je op het spreekuur langsgaat. Helemaal niet als je kind er verder weinig last van heeft, zoals in ons geval.

Bovendien is het moederschap mijn superkracht.

Voor Rode Hond geldt volgens het RIVM wel een meldingsplicht bij de huisarts en bij school. Daar heb ik netjes de melding gedaan en telefonisch overleg gehad met de assistente uiteraard. Delen deed ik ook in de klassenapp van het zieke kind. Ik woon in een dorp waar zo’n beetje iedereen meedoet aan het vaccinatieprogramma en in de klas van mijn dochter zitten geen vluchtelingenkinderen. Met rodehond mag je kind gewoon naar school.

Is het erg?

Rode Hond is al 10 dagen voor je vlekjes krijgt besmettelijk en nog 7 dagen daarna. Het virus wordt overgedragen door hoesten, praten en handen (en wat hierdoor is aangeraakt). De ziekte is vooral gevaarlijk voor (ongevaccineerde) pril zwangeren omdat ze aangeboren afwijkingen kan veroorzaken bij het vruchtje. Als Nederlandse vrouwen worden wij al sinds het geboortejaar 1974 ingeënt voor deze ziekte. Vanaf 1987 worden ook mannen ingeënt. De vader van mijn dochter heeft de ziekte als kind al gehad en hoeft zich geen zorgen te maken.  

Hoe herkende ik de ziekte?

Bij het wakker worden klaagde mijn meisje dat ze zich niet lekker voelde. Ik constateerde direct rare rode spikkels op haar wangen (in de loop van de dag ging dit over in rode vlekken). Voor de zekerheid keek ik even op de website van Thuisarts  (die onze huisartsassistentes zelf ook gebruiken) bij ‘vlekjesziekten’. Bij mazelen en rodehond zou het achter de oren ook rood moeten zijn. Daarop keek ik en constateerde ik diezelfde rare vlekken achter beide oren. Qua uiterlijk zou je geen verschil zien tussen beide ziektes, volgens deze website. Maar bij mazelen is je kind de dag ervoor al ziek met hoge koorts, snotneus en een zere keel. Rodehond verloopt veel milder en die ziekte start met de vlekjes in het gelaat en achter de oren. Het Reformatorisch Dagblad legt dat in dit artikel goed uit. 

rodehond
Rodehond start op de wangen en achter de oren met rode vlekjes die in de loop van de dag meer in elkaar overvloeien.

Hoe verliep het bij mijn kind?

De ziekte startte met vlekjes op de wangen en achter de oren. Ze gaf aan zich een beetje ziek te voelen. De vlekjes veranderden in de loop van de dag in wat lichtere rode vlekken die in elkaar overvloeiden. Ik heb mijn meisje in de ochtend een paracetamolletje gegeven en dat was voldoende. Ze was niet lamlendig, wilde niet een dutje doen en heeft alleen wat meer voor de televisie gehangen. Gewoon niet helemaal fit, beetje hoofdpijn en beetje buikpijn. Er zit tenslotte al anti-virus in haar lijfje door de vaccinatie. Als je kind niet gevaccineerd is, kun je ook opgezette klieren in de hals en achter de oren zien en kan je kind vooraf een beetje verkouden zijn. Dit was bij ons niet het geval. Het rubella virus (oftewel rodehond) daalt langzaam af: na het hoofd kun je op het lijfje en later armen en benen vlekjes zien. Einde dag had mijn dochter hele lichte spikkels op haar buikje. De volgende dag was alles (ook in het gezicht) verdwenen.

Hoe komt ze aan het virus?

Het kan op school of bij scouting opgelopen zijn, en we waren op vakantie in een gebied waar deze ziekte nog actief is: Kaapverdië. Kan dus ook van een glas of de deurklink van het toilet komen, als deze zijn aangeraakt door iemand met het rubella virus. Meest waarschijnlijk heeft ze het in Nederland opgelopen, aangezien de incubatieperiode 2 tot 3 weken is (en we nog geen week thuis waren uit de tropen).

Vroeger was het een ziekte die veel voorkwam in Nederland. Sinds zowel jongens als meisjes worden gevaccineerd, is de ziekte nagenoeg verdwenen. Alleen in de bible belt duikt het af en toe nog op, omdat mensen daar in grotere getalen weigeren hun kinderen in te enten. Je hoort er nu dus vrijwel nooit meer iets van, daarom vond ik het wel bijzonder om deze ziekte bij mijn dochter te constateren. Dankbaar dat ze toch goed genoeg beschermd was door het vaccin om ergere klachten te voorkomen: gewrichtsklachten of hersenvliesontsteking.

Overigens krijgt de helft van de kinderen die besmet zijn met het rodehondvirus helemaal geen ziekteverschijnselen. Goed om te weten.

Toch aan de huisarts laten zien

Een dag later zat ik overigens met mijn andere dochter bij de huisarts, in verband met een heftige allergische reactie (overal jeukende bultjes op haar lijfje en NEE, dat leek totaal niet op rodehond). Toen heb ik direct de foto’s laten zien (en het verschil met de klachten van haar zus) en was de huisarts het met mij eens over de rodehond. Kind in kwestie zat inmiddels alweer netjes in de klas.

Niemand maakt zich er verder ook druk om. De RIVM brief  voor scholen is niet verspreid. De melding is blijven steken in het patiëntendossier van mijn kind, dat gelukkig weer in goede gezondheid verkeerd. Op mijn facebook-pagina waren er een paar mensen die mijn deskundigheid in twijfel trokken en dat was het. Ik ben een heel deskundige moeder, zal het nog maar even extra melden hier. Daarom volgen jullie mij toch? Ik ben de beste moeder die je kent en maak nooit fouten, whahaha.

Nee gekheid, maar een rodehond onderscheiden van waterpokken of whatever is allemaal niet zo moeilijk als je jezelf even goed inleest. Gezond verstand gebruiken is iets waar meer mensen baat bij zouden kunnen hebben… Vanzelfsprekend heb ik ook gekeken naar de ziektes verspreid door muggen in de tropen en die symptomen ernaast gehouden. Zijn er namelijk ook een paar met mazelen-achtige uitslag als gevolg. 

Meningokokken vaccin?

Bij de huisarts zagen we een wervingscampagne voor het Meningokokken vaccin. Meningokokkenziektes worden veroorzaakt door een bacterie en je kunt in korte tijd heel heftig ziek worden. Bij het RIVM lees ik dat het vooral voor kinderen tot 5 jaar treft. Het vaccin beschermt echter niet 100% en is niet goed genoeg bevonden om in het Rijksvaccinatieprogramma op te nemen. Het kan nogal heftige bijwerkingen hebben. Als je toch de inenting wilt, moet je het dus zelf betalen.
Voor nu laten wij deze dus even zitten. Kinderen zijn ouder dan 5 jaar en geen actuele uitbraak in de woonplaats. Wel hebben we destijds gehoor gegeven aan de oproep voor de griepprik die longpatiënten jaarlijks van de huisarts krijgen. Die werking is wel bewezen. (Eén van de meisjes heeft als peuter veel longontstekingen gehad.) Als je (kind) in een risicogroep valt of naar een risicogebied reist, dan lijkt een vaccin een logische keuze. En die beoordeling gaat een arts niet voor je maken. Jij kiest zelf met je gezonde verstand. Bij de griepprik voor een risico-kind zeiden wij dus ja, tegen de Havrix voor buitenlandse reizen ook en tegen Meningokokken zeggen we op dit moment nog even nee, tot er een beter vaccin is of er sprake is van een epidemie in onze regio.

Nu ik zelf op bepaalde plaatsen geweerd wordt met mijn bronchitis, vond ik het verfrissend om me even op iets echt besmettelijks te richten. En gelukkig viel het allemaal mee, maar vlekjesziekten zijn toch altijd opvallend om te zien.
Tot zover de spanning en sensatie, we zijn weer beter (behalve de bronchitis dan), het zonnetje lacht ons toe en we wensen jullie ook allemaal goede gezondheid en sterkte met de start van het hooikoorts seizoen!

Heeft jouw kind ook eens iets gehad (in milde vorm) ondanks de vaccinatie?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.