Boekreview: Alles is onderhandelbaar

Alles is Onderhandelbaar van schrijfster Meg Myers Morgan is een hilarisch boek. Ik had het aangevraagd voor een review omdat ik hoopte nu eens echt wat goede onderhandeltactieken te leren en mijn eigen skills op de weegschaal te leggen tegenover die van een professional. Zo’n boek is het niet. Maar het leest heerlijk weg, de schrijfster heeft humor en propt tal van herkenbare situaties tussen haar levenslessen in het als vrouw navigeren tussen je eigen verlangens, verwachtingen en de eisen waaraan je denkt te moeten voldoen.

alles is onderhandelbaar
Leesvoer voor mijn blog, wat een heerlijke humor heeft de schrijfster van dit boek.

Ze geeft aan dat we als vrouwen constant aan onszelf twijfelen en dat die twijfel ons behoorlijk in de weg zit. Mannen zijn net zo goed onzekere wezens, al denkt de schrijfster daar anders over want: die laten zich minder door hun onzekerheid belemmeren. Althans: haar mannelijke studenten laten zich minder door hun onzekerheid belemmeren. Ik ken genoeg mannen met onzekerheden, alleen die zitten op een ander levensvlak dan bij ons vrouwen.

Het boek is geschreven voor vrouwen, en dan vooral voor de vrouwen die in traditionele rolpatronen denken, dat druipt er vanaf. Lekker Amerikaans. Maar als je daar doorheen kunt prikken, stelt ze interessante punten aan de orde voor iedereen die zichzelf met twijfel en onzekerheden in de weg zit. Ik vond bijvoorbeeld de passage over diëtende vrouwen hilarisch!

In dit fragment even kort mijn mening en ik lees een passage voor:

De baas van de kamer

Afijn, ik had dus duidelijk een aantal aha-erlebnissen. Zowel op zakelijk vlak als uit de tijd dat ik nog getrouwd was. Zaken waarvan ik dacht: dát wil ik dus niet meer. En je bent uiteindelijk zélf degene die daar verantwoordelijk voor is. Sinds het lezen van dit boek, vertel ik mijzelf continu dat ik ‘de baas van de kamer’ ben. Naar aanleiding van een passage waarin de schrijfster in de sollicitatiecommissie zit voor een nieuwe CEO. De dame die de baan kreeg, had al bij binnenkomst de uitstraling dat ze ‘de baas van de kamer’ was, waarbij een andere sollicitant de regie van het gesprek al direct verloor aan de commissie die haar geschiktheid moest beoordelen. Of je krijgt wat je wilt, valt samen met je houding en gedrag.

boek lezen
Bezig met een boekreview.

5 onderhandeltactieken

Het boek behandelt eigenlijk 5 tactieken die je kunnen helpen bij onderhandelen of gewoon simpelweg wat zelfverzekerder door het leven te navigeren:

 • Bedenk wat je écht wil
  Je bereikt niets als je niet zeker weet wát je precies wilt hebben.
 • Kies alles dat van toepassing is
  Dit was voor mij een enorme opluchting. Ik kreeg de laatste tijd het gevoel dat je alleen als specialist ergens in kunt uitblinken, terwijl ik zelf juist heel veel dingen leuk vind en kan. In dit boek zegt ze dat je uiteraard keuzes moet maken in je leven, maar dat de ene keuze de ander niet hoeft uit te sluiten.
 • Bepaal zélf de voorwaarden
  Doe zaken op jouw voorwaarden en zorg ervoor dat je die voorwaarden ook kenbaar maakt. Verwachtingsmanagement levert je meer op dan de boel op z’n beloop laten.
 • Ga nooit voor de volle 100% ergens voor
  Je hoeft je slechts zelden ergens totaal aan te committeren. Vaak is gewoon goede inzet ook voldoende om het te laten slagen.
 • Zit jezelf niet in de weg
  Je bent zelf het grootste obstakel op de route naar jouw succes of levensgeluk. Een ander kan jou nooit zoveel in de weg zitten als jij dat zelf kan. Doe dus af en toe een stapje opzij.

En wat onderhandelen betreft: je kunt niet onderhandelen zonder tegenbod. Dus het verhaal dat ik in het filmpje oplees over de man voor wie niets goed genoeg was: de vrouw had zelf ook haar verlangens kunnen uitspreken. De man wilde meer intimiteit? De vrouw had kunnen zeggen dat ze wilde dat hij zijn best deed om haar te verleiden zodat ze zich veroverd voelde. De man wilde dat ze meer zelf zouden koken? De vrouw had kunnen zeggen dat zij 2 dagen deed, hij 2 dagen de kooktaak had en ze de andere 3 dagen konden vullen met een kant-en-klaar maaltijd, uit eten gaan en eten op het werk. Om maar wat te noemen. Hij vond haar kapsel niet leuk? Misschien vond zij zijn bierbuik niet leuk, of misschien vraagt ze  om een cadeaubon voor de kapper, want ze zou graag haar uitgroei bijwerken maar haar geld is opgegaan aan de kinderopvang en boodschappen om wat te noemen. 

Conclusie

Kortom: qua zakelijke tool valt dit zelfhulpboek tegen. Qua handige tips om zelf meer in balans te blijven, zekerder van je zaak te zijn, dingen in perspectief te plaatsen en je te realiseren wat een schatten van kinderen je hebt (ze beschrijft afschuwelijke opvoedvoorvallen) is het een fijn boek. Dat bovendien ontzettend lekker wegleest en mij bij tijd en wijle hard aan het lachen maakte. Zelfreflectie met hulp van een ‘goede vriendin’, dat is hoe ik dit boek zou samenvatten. Zinvol en lekker leesvoer!

 

Alles is Onderhandelbaar koop je hier voor 21,50 euro.

Welk zelfhulpboek vind jij een aanrader?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.