De glimlach van een kind

“Het is niet de taak van ouders om perfecte ouders te zijn, net zo min als het de taak is van kinderen om perfecte kinderen te zijn.” Een prachtige quote uit het boek ‘De glimlach van een kind’ van het ‘365 dagen succesvol’-team dat ik mocht reviewen. Het boek bevat 52 gelukslessen voor ouders en kinderen. En echt: het zit hem in de kleine, simpele dingen…

glimlach van een kind

Leg dus vooral geen druk op je wens om gelukkig te zijn, zeggen ze. Als er prestatiedruk op ‘gelukkig zijn’ ligt, zul je juist ongelukkiger worden… Dat is natuurlijk het laatste dat je wilt. Maar hoe krijg je dan gelukkige kinderen en hoe kun je zelf oprecht gelukkig zijn?

In dit boek vertaalden David de Kock en Arjan Vergeer (oprichters van het coachingsprogramma 365 dagen gelukkig) hun methode voor een gelukkig leven naar de wereld van kinderen. Veel van deze gelukslessen kende ik eigenlijk wel, maar in ‘De glimlach van een kind’ zijn ze gebundeld, voorzien van achtergrondinformatie en vooral: een ‘howto’. Je hebt met dit boek dus een handig en erg praktisch stuk gereedschap in handen om echte kwaliTIJD met je kinderen door te brengen. 

Dat is ook direct de reden dat ik het boek nog niet uit heb. Tijd. En dan vooral: tijd met mijn kinderen. Ze zijn veel op school, bij hun papa, we hebben andere verplichtingen… het leven raast gewoon door. Even samen stilstaan en een geluksles doen, is echter veel waardevoller dan samen Pokémon kijken.

We hebben samen een paar lessen gedaan en dat was fijn. Naar een zwarte vlek op een witte pagina kijken bijvoorbeeld, en dan zeggen wat je ziet. De kracht van de verbeelding inzetten en met elkaar onze dromen delen. Van ‘dit kan ik niet’ naar ‘dit kan ik NOG niet’. De lessen van Byron Katie vertaald naar het kinderperspectief, je weet wel: is het waar, wie zou ik zijn zonder die gedachte? Het zijn leuke, laagdrempelige oefeningen. Je kunt zelf kiezen wat, of en hoe je iets doet of invult.

glimlach van een kind

Waarom dit boek?

Waarom hebben ze dit boek geschreven? “Om meteen maar met de deur in huis te vallen: wij zijn niet van die geweldige opvoeders. Het is verleidelijk in een boek als dit om daar heel romantisch en idealistisch over te doen, maar als we echt eerlijk tegen je zijn, dan zijn de meeste van onze principes over het opvoeden van kinderen inmiddels stukgeslagen tegen de muren van de werkelijkheid,” vertelt Arjan Vergeer ter introductie in het boek.

Juist dáárom vinden de oprichters van 365 Dagen Succesvol het hoog tijd om een boek uit te brengen om ouders en kinderen richting te geven in hun zoektocht naar geluk, balans en verbinding. In een wereld waar drukte, perfectionisme en ongeduld lijken te regeren en veel ouders zich verliezen in eindeloze zoektochten op het internet is het tijd voor een ander geluid. Even offline gaan en in het moment zijn met je kind. “Het is niet de taak van ouders om perfecte ouders te zijn, net zo min als het de taak is van kinderen om perfecte kinderen te zijn. Fouten maken is onvermijdelijk en misschien zelfs de bedoeling. Het leven is niet bedoeld om zonder kleerscheuren door te komen, dus het geeft niet als je kind dat op tijd ontdekt,” aldus David en Arjan.

Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Kijk maar naar al die jongeren die achter elkaar uitgeblust thuis komen te zitten of in een depressie raken op het moment dat hun leven eigenlijk had moeten beginnen. Nooit fouten mogen maken, of de fouten werden door een ander (lees: de ouders) opgelost. Je continu optrekken aan een ‘online ideaalplaatje’ zonder je af te vragen hoe ‘echt’ dat is. Geen drama’s meegemaakt in hun leven, en soms zelfs nooit kritiek gekregen. 

Dat wil ik natuurlijk zelf graag anders voor mijn kinderen. Dat probeer ik te doen met mijn opvoeding, maar dit soort gelukstools zijn natuurlijk geweldige mindset-oefeningen waar ze in hun verdere leven ook iets aan kunnen hebben. Dat ze later niet alleen terugdenken van “mama ging af en toe eens met ons een geluksles doen”, maar dat ze de denkwijze op zo’n manier kunnen toepassen dat bepaalde ‘mindfucks’ eenvoudiger geparkeerd of omgebogen kunnen worden. Dat gezegd hebbend, moet ik het misschien maar structureel inplannen met de kinderen als ons eigen ‘ritueel’ (ook een les uit het boek).

Geluk en succes zonder oud zeer

De afgelopen zeven jaar namen er duizenden mensen deel aan de Jaaropleiding van 365 Dagen Succesvol. Mensen die wilden werken aan een eigen onderneming, een nieuwe baan, een betere gezondheid of een fijnere relatie. Daar kregen ze veel positieve reacties op, maar ze merkten ook iets anders: Mensen dragen op een grote schaal oud zeer met zich mee als het gaat om hun eigen opvoeding.

David (3 kinderen) en Arjan (4 kinderen) wonen met hun gezin in Amsterdam. Ze zijn bekend van 365 dagen succesvol: “We komen elke dag mensen tegen die als klein kind niet zijn gezien voor wie ze werkelijk zijn. Die verdrietig waren en dat niet mochten zijn. Die bang waren en geen plek hadden om heen te gaan. Of die zó werden opgehemeld dat ze elk risico gingen vermijden, om vooral niemand teleur te stellen. Hoe mooi zou het dan ook zijn als coaching helemaal niet meer nodig is? Omdat een kind al lang heeft geleerd hoe het met negatieve gedachten en emoties kan omgaan? En dat het goed weet hoe het zijn dromen kan waarmaken of om kan gaan met tegenslagen? Laat dit boek daar een begin van zijn.”

Gratis download

Je koopt het boek hier. En je kunt het hier gratis downloaden.

Doe jij weleens mindfullness oefeningen of gelukslessen met je kinderen?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. G.T. zegt:

    Klinkt als een boeiend boek!
    Meestal aan de hand van lessen die ik op school heb gegeven, bedenk ik weer wat om met mijn eigen kind te bespreken of te bedenken. Maar dat zou best vaker mogen…

    1. Marguerita zegt:

      Ik doe het ook te weinig hoor, vaak zijn we zo druk. Maar zijn mooie momenten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.