Heb jij een kinder EHBO cursus gedaan?

Wat weet jij van EHBO? Als je kinderen hebt, gebeuren er nogal eens ongelukjes. Heel lang was ik op dit punt best onzeker, omdat ik zelf nooit een eerste hulp training had gedaan. Tot een vriendin me mee vroeg naar een gratis training op het gebied van Kinder EHBO.

Nu is een gratis training van 2 lessen natuurlijk niet vergelijkbaar met een echt goede cursus EHBO voor kinderen, maar het gaf mij wel net even dat extra stukje zekerheid. En het deel ‘hoe te handelen als je kind stikt in een pinda’ heb ik diverse keren kunnen toepassen. Ik wist dat ik ze over de knie moest leggen, kinnetje vast met de ene hand en met de andere vlakke hand een klap omhoog op de rug (en hoe hard deze ongeveer moest zijn).

stikkend kind
Dit doe je bij een stikkend kind, ik heb het diverse keren kunnen toepassen. Fijn als je weet hoe je moet handelen.

Lessen in wat je moet doen?

Voor mij was alle informatie in combinatie met de praktische tips heel erg fijn. Na mijn jeugdbrandweertijd had ik heel graag een BHV training gedaan, maar omdat ik nergens lang in dienst ben geweest… Tja, iemand met een tijdelijk contract mag zo’n certificaat niet halen op kosten van de baas. Logisch. Ik wist wel hoe te handelen bij brand, daar heb ik verschillende diploma’s voor gehaald en natuurlijk veel geoefend bij de jeugdbrandweer.

Maar wat doe je bij een ongeluk? Eigenlijk had ik net als mijn jongere broer bij de kinder EHBO lessen moeten aansluiten. Het Rode Kruis heeft overigens ook gratis te downloaden lespakketten ontwikkeld voor leerkrachten van het basisonderwijs, middelbaar onderwijs en zelfs het MBO. Eigenlijk raar dat dit niet ‘standaard’ is, want het is best belangrijk en iets waar je je hele leven wat aan hebt. Ik heb zelf hun gratis EHBO app op mijn telefoon staan. Mocht er dan iets aan de hand zijn, kan ik even checken wat te doen.

5 handige tips voor ouders

Tand door de lip: schoon doekje erop, wij gaven de kinderen meestal een waterijsje om een dikke lip te voorkomen. Als het na 10 minuten nog bloed ga je door naar de huisarts.

Teek: als hij nog niet vast zit verwijder je hem met een plakbandje, zit hij wel vast? Gebruik dan een tekenpen. Op de verpakking staat hoe je deze gebruikt. Als de teek helemaal weg is kun je de plek ontsmetten. Daarna teken je er met pen een rondje omheen op de huid en noteer je de datum in de agenda. Wordt de plek in de loop der tijd roder en komt hij buiten de penkring? Dan snel naar de huisarts.

Lichte hersenschudding: (hadden wij vorige week nog aan de hand) geen schermpjes voor je kind, paracetamol, zo min mogelijk prikkels dus geen radio aan, zonnebril op bij gevoeligheid voor licht, veel laten rusten (ook al willen ze niet).  Overleg bij twijfel met je huisarts, wij moesten even langskomen vanwege de leeftijd van het kind om te checken of de nek verder in orde was. Als je direct veel rust laat nemen, zijn de klachten het snelst voorbij. Eén keertje overgeven mag, maar vaker is niet goed.

Bloedneus: hoofd licht voorover buigen, iets snuiten en vervolgens de neus 5 minuten dichtknijpen. Als het daarna nog steeds bloed nogmaals de neus dichtknijpen. Na 10 minuten zou het over moeten zijn, zo niet dan de huisarts bellen.

Schaafwondje: schoonspoelen onder de kraan en aan de lucht laten drogen. Bij een grotere wond kun je er een gaasje op doen dat niet aan de wond plakt (kijk even goed bij de drogist welke je moet hebben).

Wie mijn blog volgt weet dat we met nog veel meer zaken te maken hebben gehad, zoals een diepe snee in de wenkbrauw, splinter die er door de huisarts uitgesneden moest worden, vergiftiging door het eten van een toiletblok… Je kunt het gewoon allemaal zo gek niet bedenken of het behoort tot de mogelijkheden en dan wil je kalm kunnen blijven en juist handelen. Bij Livis kun je verschillende EHBO trainingen volgen, erg fijn voor je eigen gemoedsrust.

Heb jij ooit een cursus EHBO gedaan? Welke gekke ongelukjes heb je met je kinderen meegemaakt?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me een glitterkanon en probeer met mijn blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 12 jaar. Je leest hier over intens genieten van het leven na longcovid, fijne perks, bijzondere ervaringen en de band versterken met je tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.