ZZP-update: hoe loopt mijn bedrijf?

Het einde van 2018 is in zicht. Dat betekent dat mijn bedrijf dit keer voor het eerst een vol kalenderjaar heeft gedraaid. Halverwege 2017 gestart en er is in die relatief korte periode zoveel gebeurd. Als ondernemer ben je eigenlijk keer op keer jezelf opnieuw aan het uitvinden. Wat werkt? Wat werkt niet? Wil ik het op deze manier blijven doen?

Ik realiseerde me dat ik sinds oktober geen zzp-update meer had geplaatst, dus tijd om iedereen even bij te praten. Vind ik zelf ook altijd leuk om bij anderen te lezen. Komende week heb ik een evaluatie met mijn boekhouder gepland, toch weer even spannend en natuurlijk een goed moment om stil te staan bij je cijfers en of die zijn wat je ervan gehoopt had.

Waar ik me vorig jaar compleet op mijn werk gestort heb en het als een ‘vlucht’ heb gebruikt, probeer ik op dit moment te zoeken naar de juiste ‘work/life-balans’. Volhouden is tenslotte ook belangrijk. Mijn manier van werken heb ik een aantal keer aangepast om de kosten (qua tijdsinvestering) en baten meer in balans te krijgen. Ik draai meer uren dan tijdens mijn loondiensten van 3 dagen in de week, maar weken van 80 uur maken zie ik niet meer zitten. Efficiëntie is waar ik momenteel naar zoek.

Minder artikelen

Dat betekende dat ik mijn sales voor andere blogtitels even prioriteit heb gegeven boven mijn eigen website. Er kwamen dus iets minder vaak artikelen online, ik wilde mezelf niet teveel druk opleggen. Toch valt het qua productiviteit niet eens heel erg tegen, het zit meer in mijn hoofd denk ik. Soms lukt het me wel om vooruit te schrijven en iets stipt in te plannen voor publicatie om 6.30 uur in de ochtend, maar de discipline die daar eerst in zat heb ik laten varen. Probeer daarbij minder review items aan te vragen en ook wat meer de focus op lifestyle te leggen: ervaringen en reviews waarbij de beschikbaarheid van mijn kinderen er niet toe doet. De meisjes vinden het nog steeds geweldig om te helpen bij het uitproberen van nieuwe dingen, maar ze zijn minder vaak bij mij en als ze er zijn… Tja, dan zijn we druk met school, clubjes, speelafspraakjes of gewoon moe. Door de wekelijkse huizenwissel probeer ik meer rust in te bouwen voor ze. Meer ruimte voor spontane dingen en gewoon lekker aanklooien met hun speelgoed, voor de tv hangen, een spelletje spelen samen of aan de knutsel.

Bezoekcijfer record

Ondanks dat er af en toe een dagje geen nieuw artikel verscheen, waren mijn statistieken wel een punt om trots op te zijn. De maand november verbrak mijn bezoekcijfer record. Supertof!

statistieken

In 2019 hoop ik de 20.000 unieke bezoekers aan te tikken. Lijkt me een mooie vervolgstap, dus bij deze is het doel bepaald. In de afbeelding zie je de vergelijking met de maand november van 2017. Leuk is dat he? Vind het wel grappig om ze te vergelijken en me dan te realiseren hoever ik in een jaar ben gekomen. Als je per maand kijkt, dan zie je dat niet zo snel. Maar ben je een jaar verder…

Persoonlijke kracht

De afgelopen maanden mocht ik een aantal opdrachten doen vanwege mijn persoonlijke kracht. Dat was echt ontzettend tof en het smaakt naar meer. Dit soort opdrachten zou ik heel graag vaker doen en het is fijn om te horen dat mensen iets specifiek aan jou vragen omdat je dingen snel geregeld krijgt of de juiste mensen kent. Mooi compliment. Wel merk ik dat het soort opdrachten dat ik vorig jaar vaak kreeg, is afgenomen. De markt is wat aan het veranderen en ook ‘wij bloggers’ staan natuurlijk niet stil en pakken soms dingen anders aan dan een jaar geleden. Leuk om al die ontwikkelingen mee te maken en dan te bedenken of en zo ja hoe je er in mee wilt, of op in wilt spelen.

Blogger by Nature 3

Verder zijn we druk met het regelen en bevestigen van sponsoren voor Blogger by Nature editie 3 op 6 april 2019. Heb jij al een ticket gekocht? Tot nu toe zijn er ruim 40 van de 100 kaarten verkocht, dus er is nog plek. Wel gaan sommige presentaties erg hard, dus als je nog keuzemogelijkheden wilt hebben moet je snel zijn. Het programma met alle sprekers en onderwerpen van hun presentaties kun je vinden op onze BBN website. Zoals elk jaar beloofd hét kennisevent voor bloggers weer ontzettend gezellig, inspirerend, leuk en nuttig te zijn. Als organisatie hebben wij er in ieder geval ontzettend veel zin in!

Bezinning

December is altijd een maand van bezinning. Dat lees je ook terug in deze zzp-update. Qua omzet wil ik bedenken hoe daar structureel meer bij kan dan nu, hoewel het niet tegenvalt en eigenlijk best lekker loopt. Je wilt toch altijd groeien en niet alleen met bereikcijfers, maar ook met de financiën. Zeker na het gesprek dat ik pas had met een financieel planner. Tegelijkertijd wil ik een betere work/life balans vinden en niet meer elke avond tot laat achter de laptop zitten en mijn kinderen iets meer aandacht geven als ze bij mij zijn. Een werkende mama als voorbeeld is belangrijk vind ik, maar zij zijn de reden waaróm ik zo graag successen wil behalen. Werktijd inleveren ten bate van quality time met de meisjes en me-time, moet ook. Alleen het vinden van een goede balans daarin is nog even zoeken. Soms móet je gewoon even voorrang geven aan de kinderen, of je lijf/gezondheid omdat het niet anders kan. En soms móet je gewoon even knallen met je bedrijf omdat het niet anders kan.

Nog zo’n dingetje is muziek. Soms werk ik met een muziekje aan en soms moet het gewoon even stil zijn. Het wisselt bij mij enorm waarop ik beter gedij. Ligt er misschien ook net aan met welke taak ik bezig ben: mails beantwoorden, artikelen schrijven of administratieve taken.

Bij dit laatste ben ik erg benieuwd of jullie dat herkennen? Dat je soms lekker doortikt als er een stevig rocknummer aan staat en op andere momenten gewoon niet kunt focussen wanneer er een fijne meezinger te horen is…

Is december bij jou ook een beetje een maand waarin je aan het nadenken bent over hoe je alles in het volgende jaar wilt aanpakken?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Anne zegt:

  Ik ben 1 van die 40 bloggers die er weer bij is tijdens Blogger By Nature. Ben heel benieuwd, ik vond het erg moeilijk kiezen dit jaar. Alle workshops lijken me interessant! Leuk om mee te lezen in je leven als ZZP’er, zeker nu ik zelf ook aan de slag wil gaan als ZZP’er.

  1. Marguerita zegt:

   Tof dat je er ook bij bent Anne! We hebben inderdaad weer bedacht over welke onderwerpen we zelf graag iets zouden leren, want dan zijn er meer bloggers die dat interessant vinden. Heel veel succes met je eigen bedrijfje, superspannend de opstartfase.

 2. Kelly zegt:

  Zeker weer leuk om te lezen! Denk dat je heel goed bezig bent. Goed ook dat je zoekt naar een balans! Zet ‘m op het komende jaar!

 3. Bertine Olieman zegt:

  Leuk om te lezen en goed bezig hoor. Respect! Ik heb gemerkt dat ik productiever ben als ik niet thuis werk. Dus ik pak regelmatig mn spullen op en zoek een lekker plekje met een flink glas muntthee en doen dan een heleboel in een paar uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.