Houten bouwblokken als duurzaam speelgoed kennen we nu zo’n 150 jaar. Maar het stimuleren van ruimtelijk inzicht bij je kinderen kan ook nog als ze wat groter zijn met bijvoorbeeld de uitdagende HABA knikkerbanen van hout. Wij kregen de HABA Kugelbahn Master Construction Kit waarmee kinderen ook een deel techniek ontdekken. Hoe bouw je deze nu in elkaar zodat de knikkers er goed vanaf rollen en de baan in elkaar blijft staan? Dit speelgoed is gericht op construeren, uitproberen en experimenteren!
HABA heeft overigens ook andere techniek dozen naast de knikkerbanen, om bijvoorbeeld voertuigen en andere constructies in elkaar te bouwen. En natuurlijk heel veel bijzondere uitbreidingen om nog mooiere knikkerconstructies te maken of er een stad om heen te bouwen met bijzondere blokkensets. Hoe meer uitbreidingen, hoe meer uitdaging. Ook voor tieners en ouders of grootouders blijft dit speelgoed boeiend en veelzijdig. Voor de Master Construction Kit zijn allerlei losse uitbreidingen verkrijgbaar om je knikkerbaan nog mooier, groter en bijzonderder te maken.
Uitpakken
Het is best een grote zware doos, want de houten blokken wegen natuurlijk nogal wat. Dat is ook nodig om de constructie in balans te houden. Je kunt hem naar eigen fantasie in elkaar zetten, maar mijn dochter en ik hebben netjes het plaatje op de doos gevolgd en dat nagebouwd. Zo wisten we zeker dat we alle onderdelen zouden gebruiken en een mooie baan zouden krijgen. Dochterlief sorteerde alle losse onderdelen bij het uitpakken en legde ze bij elkaar. Zo konden we bij het bouwen snel vinden wat we nodig hadden.
Bouwen
Vergis je overigens niet, ook met een voorbeeld is het nog best een uitdaging om de baan in elkaar te zetten. Alles moet in balans zijn, anders stort je bouwwerk in en moet je weer opnieuw beginnen. Verder is het belangrijk dat je natuurlijk heel hoog begint zodat de knikkers met behulp van de zwaartekracht naar beneden kunnen rollen. Dit was voor dochterlief een goede beproeving voor haar frustratietolerantie. Ik moest er echt bij helpen en ook toen hadden we veel tegenslag en stortte de baan weer (deels) in elkaar voordat we hem helemaal af hadden. We waren echt wel even zoet om het op een goede manier voor elkaar te krijgen. Trots dat we waren toen hij stond!
Knikkers rollen
Daarna begon voor ons de volgende uitdaging: het vlot laten rollen van de knikkers. De verschillende delen van de knikkerbaan moeten precies goed op elkaar aansluiten. Verder was het heel belangrijk dat er steeds maar 1 knikker tegelijkertijd over de baan rolde. In het begin waren we iets te enthousiast en liep het parcours daardoor vast, wat tot gevolg had dat we de baan deels uit elkaar moesten halen om de knikkers los te krijgen uit bepaalde buizen. Gelukkig hadden we snel door waar we op moesten letten. Het laten rollen van de knikkers kunnen kinderen eindeloos herhalen, dat blijft leuk. Dat vond ook grote zus die bij thuiskomst zeer onder de indruk was van ons enorme bouwwerk dat zelfs met een klemmetje was vastgezet aan een lamp.
Het is veelzijdig speelgoed, zo’n knikkerbaan van hout. Stimuleert het ruimtelijk inzicht en doorzettingsvermogen en het is duurzaam. Net als eigenlijk al het speelgoed van HABA blijft het leuk en dit is echt een lange termijn aanschaf: je hebt hier jaren plezier van. Zowel jonge kinderen als tieners, ouders of grootouders kunnen er plezier aan beleven met elkaar.
Verkoopadressen van de knikkerbanen van HABA kun je hier vinden, ze zijn ook te bestellen bij Bol.com.
Vinden jouw kinderen knikkerbanen ook zulk magisch speelgoed?
Reacties
Leuk speelgoed!