Ayurvedische perslunch met biologische tandpasta?

Hebben jullie weleens gehoord van Ayurveda? Ik tot voor kort in ieder geval niet. En dat terwijl Ayurveda gebaseerd is op 5000 jaar oude kruidenkennis uit het Himalaya-gebergte. Het uitgangspunt is een gezonde geest in een gezond lichaam, en alles via natuurlijke middelen, evenwicht en balans. Ik werd uitgenodigd voor een perslunch gebaseerd op Ayurveda waarbij een biologische tandpasta werd gepresenteerd. Jullie begrijpen dat ik direct getriggerd werd, ik wilde er graag meer over leren (en was ook benieuwd naar het eten natuurlijk).

De presentaties vond ik zelf waanzinnig interessant. Zeker na een aantal fashion/beauty gerelateerde persbijeenkomsten genoot ik er van om een inhoudelijk verhaal te horen. Het was teveel informatie om in één blog te vatten, daarom blijf ik een beetje globaal. Dan kunnen jullie er altijd nog zelf verder induiken als je denkt dat dit (bijvoorbeeld vanwege allergieën of leefwijze) in jouw levensstijl zou kunnen passen. De locatie was in ieder geval goed gekozen: bij de Conscious Club in Amsterdam (dé place to be voor Ayurvedica blijkbaar, haha).

conscious club

Presentatie Tandartspraktijk De Liefde

Je mond is de spiegel van je gezondheid, zeggen ze. In de Westerse geneeskunde kijken ze er iets anders naar dan in de Oosterse. Twee tandartsen uit praktijk De Liefde proberen in hun praktijk de Westerse en Oosterse methoden met elkaar samen te brengen. Het grote verschil is dat in de Westerse geneeskunde men kijkt naar de klacht die je hebt en die probeert men op te lossen, in de Oosterse geneeskunde kijkt men meer naar het totaalplaatje van hoe de klacht samenhangt met andere delen van je lichaam en waar de oorzaak zou kunnen liggen. Ze proberen beiden hierbij aan te pakken. Dat heet holistische tandheelkunde.

De tandartsen vertelden over hun eigen ervaringen (ook als patiënt) en hoe zij dingen proberen te veranderen. “Het gaat niet om wat je ziet, maar om dingen anders te zien.” Dat vond ik een mooie quote. Het was een heel technisch verhaal, maar wat vooral indruk op mij maakte waren de scans die ze lieten zien. Hierbij zag je welk effect vreemde materialen (zoals roest in vullingen of de metalen pinnetjes in wortelkanaalbehandelingen maar ook de fluoride in tandpasta) hebben op andere organen in je lichaam. In de Oosterse geneeskunde meent men dat de tanden en kiezen via de lymfeklieren verbonden zijn met andere organen (zoals de longen en de darmen). Je organen reageren bijvoorbeeld heel sterk op de giftige stoffen in tandpasta, voor mensen met long- en darmklachten zou een andere tandpasta dus al iets kunnen helpen om klachten te verminderen.

“De natuur heeft helende krachten”

Zonder gezond tandvlees geen mooie tanden. En daar heb je niet persé fluoride, schuimmiddelen en zoetstoffen voor nodig. Tandenpoetsen kan ook biologisch, op de Ayurvedische manier met de nieuwe range tandpasta’s van Himalaya Herbals. Amit Dixit van Himalaya Herbals begon zijn presentatie met een aantal mooie quotes. Aristoteles deed bijvoorbeeld al een uitspraak over de helende krachten van de natuur en de oprichter van Himalaya heeft als uitgangspunt “nothing less than perfect can ever be ok.” Het bedrijf uit India is opgericht in 1930 en gebruikt alleen natuurlijke ingrediënten, waardoor ook kleine kinderen deze tandpasta kunnen gebruiken. De kruiden worden door hun eigen boeren geteeld, ik vond het echt een ontzettend mooi bedrijfsverhaal.

Wat zit er in Himalaya tandpasta?

Waarschijnlijk sta je er niet bij stil, maar in bijna elke tandpasta die je uit het schap pakt zit fluoride, schuimmiddel sodiumlaurylsulfaat (SLS) en de zoetstof sacharine. Stoffen die niet bepaald goed voor je lichaam zijn, maar je wilt toch een schone en frisse mond… Alle Himalaya Herbals producten zijn gemaakt op basis van bijzondere planten- en kruidenextracten en de werking hiervan is wetenschappelijk bewezen. Maar wat zit er dan precies in?

 • Triphala, een Ayurvedische mix van drie geneeskrachtige vruchten die werkt tegen gaatjes, bloedend tandvlees en tandvleesontsteking.
 • Granaatappelextract dat de micro-organismen aanpakt die tandplak veroorzaken. Ook helpt het bij tandvleesproblemen.
 • Arabische gom heeft een antibacteriële werking.
 • Neemblad helpt om de tanden en het tandvlees schoon en gezond te houden.

Dat zijn de basisingrediënten, daarnaast heeft elke smaakvariant een ander extraatje. De meest bijzondere vind ik zelf de Complete Care Kaneel die smaakt naar… kaneel. Verder zijn er de varianten Mint en Whitening.

Wat vond ik ervan?

We mochten al even poetsen en proeven voor de lunch (heerlijk met curry, rijst, komkommerdip en een bijzonder drankje – ik heb echt veel curry gegeten want die was goddelijk lekker) en ik probeerde daar de kaneelvariant. Die oogt iets bruiniger dan mijn eigen witte variant thuis. Ik ben zelf door deze presentatie wel overtuigd dat je de stoffen in normale tandpasta’s beter kunt mijden, zeker als je erg gevoelig bent of allergieën hebt. Maar ik ben geen arts dus ik ga er zelf liever niet te diep op in. Wel reageert vooral mijn man (met name zijn huid) heel erg op bepaalde stoffen, dus die was bijzonder blij met deze biologische tandpasta. Zelf maak ik nog even mijn andere product verder op, en die van de kinderen ook, want anders vind ik het zonde. Tandpasta is tenslotte niet goedkoop. Wel belangrijk. Maar ons gezin gaat overstappen op Himalaya. De presentatie tijdens de perslunch was echt een eyeopener voor mij.

Ik heb zelf al veel problemen met mijn gebit gehad en heb deze winter voor het eerst GEEN wortelpuntontsteking omdat… ik de kaakchirurg zat was en daarom naar mijn huisarts ben gestapt om even verder te kijken. De kaakchirurg gaat namelijk meteen snijden en dat is niet fijn. Mijn holtes zijn het onderliggende probleem en mijn huisarts schreef me daarom een half jaar geleden een ontstekingsremmende neusspray voor. Nu ik geen ontstoken holtes heb, blijft ook de kiespijn weg. Dat er mensen zijn die wat verder kijken dan het acute probleem (kiespijn) vind ik persoonlijk dan ook belangrijk. (Al is een medische neusspray natuurlijk ook niet ideaal voor dagelijks gebruik.) Ik hoop dat het overstappen op een natuurlijke tandpasta bijdraagt aan een gezonder gebit / lichaam. De tandpasta van Himalaya doet in ieder geval prima z’n werk, de smaak is even wennen maar wel lekker fris. (En niet zout zoals bijvoorbeeld Parodontax.) Een prettig idee dat het uit natuurlijke ingrediënten bestaat.

Waar te koop?

Een mooi product dus, met een prachtige (bedrijfs)filosofie. De producten van Himalaya Herbals zijn geschikt voor veganisten en vegetariërs. Vrij van fluoride, SLS en carrageen. Een tube tandpasta is niet goedkoop, je betaald 7,99 euro voor een tube van 150 ml. Het merk is te koop bij natuurwinkels en drogisten, online kun je het hier bestellen. Himalaya heeft ook shampoos, handcrèmes en andere producten.

Had jij ooit van Ayurveda gehoord? En wist je dat er ook biologische tandpasta’s waren?

 

 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Jasmijn zegt:

  Wat een fijne positieve review om te lezen. Ik was wat rond aan het lezen over deze bio tandpasta, maar iedereen is zo blij ermee. Ook maar eens aanschaffen en uitproberen!

 2. Anja zegt:

  Wij eten vrijwel e-nummervrij ivm allergische reacties, dus ook onze verzorgingsproducten proberen we zo schoon mogelijk te kopen. Ik had zelf nog nooit van dit merk gehoord, ik vind de zoute tandpasta ook niet lekker en de kinderen willen dat al helemaal niet. Dus dit lijkt me de moeite waard om eens op te zoeken!!

 3. Margot zegt:

  Wat een tof evenement, had ik graag bij willen aanschuiven. Ik gebruik al een tijdje de Himalaya tandpasta, maar wist niet dat hun assortiment zoveel groter was. Leuk artikel!

 4. Sigrid zegt:

  Dit vind ik zo interessant! Ik heb er al vrij veel over gelezen en maak inmiddels zelf mijn tandpasta. Het enige waar fluoride wel goed voor/tegen lijkt te zijn, zijn caries. Mocht je daar gevoelig voor zijn, dan zijn er xylitol ‘snoepjes’. Of weet je of er in de Ayurveda tandpasta een alternatief tegen gaatjes in zit? Dat zou wel interessant zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.