Review: Flo Fladdermuis van Ravensburger

Na alle dino reviews dit keer een ander beest! Of deze nou zoveel gezelliger is weet ik niet, het is namelijk een vleermuis, en ook nog eens een heel humeurig exemplaar! Ik heb het over Flo Fladdermuis, van het gelijknamige Ravensburger spel. Flo heeft honger en wil gevoerd worden. Stel je hem tevreden, dan word je beloond met edelstenen. Geef je hem echter te veel eten, dan begint Flo flink te keer te gaan, en kun je je beloning weer inleveren. De ene keer heeft Flo meer honger dan de andere keer, en dat maakt het erg spannend!

Gastblog door Esther Noordergraaf

Uiteraard beginnen we met het testen van Flo zelf. Ongeduldig als de jongens zijn beginnen ze enthousiast op de tong van Flo te drukken, en ondanks dat er nog geen batterijen inzitten gooit Flo zijn vleugels uit als ie genoeg heeft gegeten. Met de batterijen (batterijen zijn niet meegeleverd, je hebt 3 AA batterijen nodig) erin fladdert Flo erop los, totdat je hem kalmeert. Niet extreem angstaanjagend (waar ik een beetje bang voor was…) maar echt op een leuke manier.

Wat zit er in de doos?

De doos bevat, naast Flo Fladdermuis, 4 ‘zakjes’ om edelstenen te verzamelen, een schatkistje, 50 edelstenen (in 5 verschillende kleuren), een speelbord, 4 spelers en een dobbelsteen (die niet verder gaat dan 3, het duurde even voordat ik dat door had 😉 haha). Alles van prima kwaliteit, zoals ik gewend ben van Ravensburger.

Er zijn twee manieren om het spel te spelen, één zonder speelbord voor beginners en eentje met. Omdat het spel vanaf 4 jaar is volgens de doos verwacht ik dat het spel zonder speelbord voor ons voorlopig prima zal zijn.

Voor beginners

Voor het beginners spel  heb je alleen Flo, edelstenen zakjes, en de met edelstenen gevulde schatkist nodig. Voordat je Flo gaat voeren zeg je hoe vaak je dat gaat doen (1, 2 of 3 keer), je drukt het genoemde aantal keer op zijn tong, en dan maar hopen dat Flo tevreden is. Is dat zo, dan ontvang je net zoveel edelstenen als je gedrukt hebt, zo niet dan moet je een steentje terug leggen in de schatkist. De kleur van de steentjes maakt bij deze spelvorm niet uit, het gaat erom dat je als eerste 10 steentjes verzamelt. Dit spel gaat vrij snel, en is met hele jonge kinderen best leuk. Mijn peuter voert gezellig mee, maar voor mijn kleuter is het echter niet uitdagend genoeg. Hij wil graag het spel doen waarbij je het spelbord nodig hebt.

Voor meer ervaren spelers

Dus we draaien de edelstenenzakjes om, we kiezen beide een speelfiguur, en leggen het spelbord neer. Het spelbord bestaat uit 9 vakken: 2 schatkamers, 5 eetkamers, een kamer met een dief en de kamer met ‘de magische werveling’. Het doel is nu zo snel mogelijk 2 edelstenen van elke kleur te verzamelen, totaal weer 10 stuks.

Ieder start in een schatkamer, en degene die als laatste een vleermuis heeft gezien mag beginnen. Sportief als ik ben, mag mijn kleuter natuurlijk beginnen 😉 Om de beurt gooi je met de dobbelsteen, en je verplaatst je speelfiguur het aantal gegooide ogen en je voert de actie uit die bij de kamer hoort waar je terecht bent gekomen. Eindig je in een eetkamer moet je Flo voeren en verdien je edelstenen in de kleur van de eetkamer (of je verliest een steen als Flo gaat fladderen). Eindig je in een schatkamer mag je, zonder Flo te voeren, een edelsteen uitzoeken uit de schatkist. In de kamer met de dief mag je een edelsteen pikken van een medespeler of uit de schatkist, en eindig je in de kamer met de magische werveling, dan mag je zelf kiezen naar welke kamer je gaat. Dit is dus de beste kamer om terecht te komen!

Tactiek

Als je Flo mag voeren, bepaal je weer van te voren hoe vaak je gaat voeren (1, 2 of 3 keer). Durfals kunnen door 3 keer te voeren reserve edelstenen opbouwen, die kun je inzetten als Flo gaat fladderen tijdens het voeren. Hierdoor kun je dus soms meer risico nemen. Ook bij deze spelvorm kun je snel stenen verzamelen, maar je kunt ze nu ook gemakkelijk kwijtraken doordat je stenen gestolen worden. Doordat je nu ook op de kleur van je steentjes moet letten, komt er meer tactiek bij kijken.

Wat vonden wij van Flo Fladdermuis?

Het spel met het spelbord erbij vond ik wel echt veel leuker om te doen dan het beginners spel. Er komt meer tactiek bij kijken en het is onvoorspelbaarder. Het was ook prima te spelen met mijn 4 jarige kleuter. Hij vond het super leuk, al baalde ie soms als een stekker als ik een edelsteen bij hem mocht stelen, dat was toch een stuk minder leuk dan dat hij er eentje bij mij mocht pikken haha.

Een speelronde duurde bij ons (met twee spelers dus) een minuut of 10. En wij hebben denk ik wel 7-8 spelrondes achter elkaar gedaan. Wat ons betreft is Flo Fladdermuis met recht een aanrader! Door het onvoorspelbare gedrag van Flo blijft het leuk om te spelen. Niet alleen voor jonge kinderen, maar ook zeker voor wat oudere kinderen.

Waar te koop?

Flo Fladdermuis is verkrijgbaar bij de meeste speelgoedzaken en kost 29,99 euro. Je kunt het spelen met 2 tot 4 spelers, en is voor iedereen die tot 3 kan tellen (of vanaf 4 jaar zoals op de doos staat)!

Dat klinkt als een ontzettend leuk spel Esther! Dankjewel voor deze mooie review, ik vind het spel met al zijn onderdelen er heel aantrekkelijk uitzien. Fijn dat het op 2 manieren te spelen is ook.

Was jij al bekend met Flo Fladdermuis?

 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Charlotte zegt:

    Klinkt als een heel leuk spel! Altijd fijn als een spel te spelen is voor beginners, maar dat je het ook nog wat moeilijker kan maken. Zo heb je er lang plezier van!

  2. Dit spel ziet er erg leuk uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.