Giving back, hoe doet deze ‘hebberd’ dat?

Achter mijn rug noemen mensen me een hebberd. Prima. Ik noem andere mensen ook weleens wat. En inderdaad, als reviewblogger vraag ik veel spullen aan om over te schrijven. Ik word ook van veel zaken enthousiast. Wanneer er iets leuks bij elkaar te sparen valt, dan doe ik dat. Geld-terug-acties voor boodschappen? Top, als ik het kan gebruiken ben ik erbij! Leuke prijsvraag of winactie? Tja, is toch zielig als er niemand meedoet en een buitenkansje om geld te besparen door het te winnen.

shutterstock_kindness

Scheelt bovendien discussies of het wel of niet mooi is. Want daarover moet je bij een aanschaf wel regelmatig met je partner om de tafel. Je vindt het niet mooi? Jammer joh, het was gratis :mrgreen:   De kinderen teveel verwend? Tja, heeft niets gekost hoor! Vooral als je het tijdelijk met minder geld moet doen, is het erg fijn als je zonder te betalen dingen kunt krijgen. Of zoals in mijn geval: als je in ruil voor het werken aan een artikel de spullen regelt die je nodig hebt voor je kinderen, jezelf en je huishouden.

Maar goed, ik ben wel vaak haantje de voorste. En misschien iets te enthousiast. Dus dan krijg je een reputatie. Vandaar dat ik vandaag toch even wil toelichten dat ik heus mijn steentje bijdraag aan een betere wereld. Alleen doe ik dat liever achter de schermen. En op mijn manier hoe het mij uitkomt.

Jammer dus goede doelen, geld doneren vind ik niet zo leuk! Ik organiseer liever een winactie op mijn blog. Al krijgen collectes aan de deur heus een muntje als ik contant geld in mijn portemonnee heb. Allerlei andere goede doelen verkopers aan de deur of telefoon krijgen een keiharde nee. Ik kan namelijk heel goed nee zeggen en heb zelfs mijn zwager in zijn tienerjaren weleens gered van zeer vasthoudende Jehova’s getuigen.

Lees ook: Waar zijn die verwende bloggerskinderen?

Een stukje geluk verspreiden

Als bijna veertiger (ja, het is echt een leeftijdsding dat giving back) vind ik het belangrijk om mensen te helpen die in een moeilijke situatie zitten. Ik leef oprecht met mensen mee. Maar niet als ze het er in mijn ogen zelf naar maken. Ik ben heel hard voor mijzelf en de hoge eisen die ik aan mijzelf stel, die stel ik ook aan anderen. Niet elk goed doel hoeft dus op mijn steun te rekenen. Een doel dat wel op mijn steun kan rekenen is de Stichting Piece of Happiness, POH.

piece of happiness

Een lokale stichting die zich inzet voor vluchtelingen met verblijfsstatus die zich in onze gemeente mogen vestigen én die nog in de opvang zitten. Ik zou het vreselijk vinden als ik alles moest achterlaten wat ik had en met mijn kinderen maar zou moeten zien waar ik terecht kwam. Die verhalen raken mij. Misschien wel omdat ik zo aan spullen hecht?

In ieder geval ben ik vrijwilliger voor deze stichting en draag ik achter de schermen waar ik kan mijn steentje bij. Geen intensieve vrijwilligersfunctie dus, maar wel één die er toe doet. Verder heb ik heel veel spullen gedoneerd waar op dat moment behoefte aan was. Ruimt lekker op, maar vooral geeft het een heel goed gevoel als je weet dat dingen goed terecht komen.

Bij mijn vele contacten probeer ik zo af en toe sponsoring te regelen. Bijvoorbeeld voor de babyboxen die deze stichting in samenwerking met het Groene Hart Ziekenhuis maakt, om mee te geven aan minima die in het ziekenhuis bevallen en vrijwel niets aan basisbenodigdheden in huis hebben. Tot nu toe is het nog niet gelukt, om een donatie vanuit het bedrijfsleven te krijgen overigens. Maar niet geschoten is altijd mis, is mijn motto.

Lees ook: Kinderarmoede: wat als er thuis geldzorgen zijn?

Doorgeven aan wie er gelukkig van wordt

Ik ben de verkoopsites een beetje moe, waar mensen toch geen reële prijs willen betalen voor de spullen die je aanbied. In plaats van die paar euro – hoe hard je die zelf soms ook zou kunnen gebruiken, want ja: de WW is geen vetpot en de eerste maand kreeg ik sowieso helemaal nog niets en dat was pittig! – geef ik het liever weg. Aan iemand die het ECHT kan gebruiken. En er oprecht blij mee is. Want mensen die toch niet blij zijn met de dingen die je voor ze regelt… tja. Een valkuil waar ik niet meer intrap. Veel te teleurstellend. Zo kun je op Facebook bijvoorbeeld ook sites vinden om dingen te doneren specifiek aan mensen die ingeschreven staan bij de Voedselbank. Op die manier heb ik in de zomer het één en ander kunnen ontspullen.

Vandaag ben ik door een ander stukje giving back vooral heel erg blij en dankbaar. Dankbaar dat ik een lief, klein meisje zo gelukkig heb kunnen maken. Het was genieten, haar enthousiasme. Schoenen werden gepast, elk kledingstuk dat uit de tassen kwam werd vol verrukking bewonderd <3 Ik weet dat alles op de juiste plek is beland. En niet meer op mijn zolder staat te verstoffen. Bovendien heb ik een grote liefde voor kinderkleertjes en ik ben blij verrast dat de nieuwe eigenaresse deze liefde deelt. Zo moet het zijn.

Dus ja, ik verzamel heel graag nieuwe spullen! Ja, ik sta graag vooraan als er iets te halen valt! Maar nee, ik ben echt niet de hebberd die mensen denken dat ik ben. Ik verspreid zelf ook heel graag een piece of happiness <3 Maar dan wel op mijn manier.

Lees ook: Wij verpauperen de wijk…

(En nee, mijn zolder is nog lang niet leeg!)

Ben jij wel van het geld geven? Of deel je jouw stukje ‘happiness’ op een andere manier met de maatschappij?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Merel zegt:

  Wat mooi geschreven, recht vanuit je hart en dat lees je. Vind het heel mooi dat je op die manier helpt, zo kan het ook.

  1. Marguerita78 zegt:

   Dankjewel Merel, je berichtje komt net op een fijn (en passend) moment in mijn inbox, xx

 2. Ineke zegt:

  Hier doe ik altijd gerief weg naar mensen die het echt nodig hebben. Ik steek mijn tijd niet meer in het proberen te verkopen. Ook geef ik altijd standaard aan bepaalde goede doelen.

 3. Klinkt als een prachtig initiatief. Ik geef alle kleding van mezelf en mijn man die we niet meer dragen aan een goed doel en kleding van ons zoontje aan kennissen die het minder breed hebben. Daarnaast doneer ik aan het KWF. Heb mijn moeder enkele jaren geleden verloren aan kanker, dus met dat doel voel ik mij verbonden.

 4. Jeske zegt:

  You go Momma! x Jess

 5. Heel herkenbaar en leuk om deze kant van je te leren kennen. Van de organisatie heb ik niet eerder gehoord, maar precies zoals je schrijft, ieder doet het op zijn eigen manier. Zo is de schoolbieb en zijn de klassen van onze dochters gespekt met materiaal en gaat al het overige naar onze lokale weggeefhoek voor een ieder die denkt iets te kunnen gebruiken.

 6. Goed stukje! Ik vind het altijd een goed idee om iets te winnen in plaats van te kopen. Dan kun je je geld (en tijd) inderdaad aan betere doelen besteden. Volgens mij doe jij het dus heel goed.

 7. MetMirjam zegt:

  Ik kan me heel goed vinden in jouw manier! Het voelt heel goed om andere mensen blij te kunnen maken met goede spullen of kleding. Ik hou ook echt niet van weggooien!

 8. Tamara TS zegt:

  Ik geef graag geld uit, maar eerlijk is eerlijk, zo heel veel hebben we niet te besteden. Ik doe daarom ook graag mee aan winacties, vooral voor een dagje uit of bioscoopkaartjes. Ik ben toen ik het slechter had ontzettend geholpen door mensen waar ik mocht eten en die hebben meegeholpen om mijn huisje in te richten. Daarom geef ik nu elke december boodschappen weg, met kerst zet ik het overgebleven eten om 20.00u op de weggeefhoek en door het jaar heen geef ik mijn overbodige spullen en te kleine/grote kleding weg via wish, gift &smile (fb). Ik doneer maar aan 1 goed doel en dat is het Toon Hermans huis, meestal als ik de collecteurs op de markt zie.

 9. Erika van Koert zegt:

  Ik geef aan bepaalde doelen qua collecte maar lang niet allemaal.
  Ik maak weer op een andere manier mensen blij. Zo geef ik mijn gewonnen prijzen wel eens door aan iemand waarvan ik weet dat die het ook goed kan gebruiken op dit jaar organiseer ik voor de derde keer een kerstpakketten actie waarbij we met mensen uit de regio kerstpakketten samen stellen voor andere mensen uit de regio die het moeilijk hebben

 10. Rieke de Groot POH zegt:

  Wij, Piece of Happiness POH Charity, kunnen je verhaal alleen maar bevestigen: Gevraagd en zelfs ongevraagd draag je meer dan je steentje blij. We zijn zo blij met alle hulp! ❤

  Voor alle lezers: wij zoeken mutsen, sjaals, handschoenen en sinterklaaszakken?

  1. Marguerita78 zegt:

   Dankjewel Rieke <3

 11. Volgmama zegt:

  Precies zoals jij het ook doet, ik maak graag een ander blij mee met de spulletjes. Aangezien we nu best veel spul over hebben en niet alles mee willen verhuizen brengen wij het dit keer naar de kringloop. Bij ons in de buurt geen goed doel gevonden om het te kunnen doneren. Als iemand anders er gelukkig van word dan is dat toch mooi! Weggooien heb ik altijd moeite mee dus geef ik liever weg.

  1. Marguerita78 zegt:

   Ja, weggooien van spullen die nog goed zijn dat kan ik ook niet. Vind ik zo’n verspilling!

 12. Mom zegt:

  Je bent echt geen hebberd hoor ik weet dat je keihard werkt voor alles..
  Goed bezig en ga zo door zou ik zeggen..
  Ik heb hier ook nog spullen staan die blijkbaar niemand wil hebben alleen maar als het gratis is, in dat geval geef ik het ook liever aan iemand die het niet zo breed heeft..

  1. Marguerita78 zegt:

   Thanks mam, love you <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.