Nederlandse vaders vinden Vaderdag onzin

Meer dan de helft van alle Nederlandse vaders vindt dat Vaderdag moet worden afgeschaft. Dat blijkt uit de Grote Vaderdag enquête die onder ruim 2000 ouders is uitgezet. Moeders oordelen echter minder hard over deze speciale dag voor vaders. Ruim 60% van de ondervraagde moeders vindt Vaderdag juist een prima initiatief. Mijn eigen papa, mijn schoonvader en de papa van mijn dochters vinden het aan de ene kant een onzinnige dag, maar aan de andere kant wél erg gezellig.

“Vaderdag is een mooi moment om aandacht te vragen voor de rol van vaders bij de opvoeding”, volgens Peter Tromp, voorzitter van het Vader Kennis Centrum in Utrecht. “Vaders die vanaf de geboorte bij de opvoeding zijn betrokken, hebben een betere band met hun kinderen.” Dat vind ik dan weer onzinnig, veruit de meeste vaders én moeders die ik om me heen zie zijn erg betrokken bij hun kinderen. Maar goed, de mensen die ik ken en zie in het kleine dorp waar ik woon zijn natuurlijk geen afspiegeling van heel Nederland dus het aandacht vragen is in bepaalde kringen blijkbaar nodig. Wij zien het gewoon als een gezellige dag van waardering voor papa, net als moederdag dat voor mama is.

vaderdagVaderschap

De Grote Vaderdag enquête is gehouden ter gelegenheid van het boek ‘Papa, je snapt er ook helemaal niets van, hé
‘, onlangs is verschenen, ik heb dit boek zelf niet gelezen. “Ouders kunnen veel meer van hun kinderen leren als ze daar voor open staan”, aldus auteur Tim van der Vliet, zelf vader van 4 kinderen. “Veel ouders vergeten dat je ook plezier kunt hebben in de dingen die je doet. Van je kinderen kun je leren om meer te spelen in het leven en om dingen niet zo serieus te nemen.”

Geen stropdas

Vaders die vandaag Vaderdag vieren, hebben drie favoriete bezigheden zo blijkt uit de Grote Vaderdag enquête:

  1. uitstapjes maken met de kinderen (50%)
  2. uitslapen (20,2%)
  3. ontbijten op bed (15,7%).

Kinderen die hun vaders een cadeau geven op Vaderdag moeten zeker niet aankomen met een stropdas. Uit enquête komt namelijk naar voren dat vaders daar juist een hekel aan hebben. Van een zelfgemaakt knutselwerk van hun kinderen daarentegen wordt 82% van de ondervraagde ouders wel dolgelukkig.

Hoe vierden wij vaderdag?

Mijn dochters hadden een mooi knutselwerk gemaakt. De jongste op het kinderdagverblijf een brievenstandaard/penhouder die ze in het keukentje op haar kamer verstopte, enkele weken terug al. De oudste nam afgelopen vrijdag haar zelf geknutselde papa-rassen houder mee en verstopte die… onder papa’s hoofdkussen in het grote bed. Handig! Hahaha, gelukkig ontdekte ik het eerder dan papa en bleef het ding heel. Papa was er blij mee. Verder bedachten ze dat het leuk zou zijn om papa bloemen te geven. Dat vond ik een goed plan, kon ik ook wel voor de opa’s doen. Bij de bloemenkraam kregen ze van mij elk een budget en mochten ze een boeket laten samenstellen. Dat vonden ze erg leuk, en de bloemenman ook. De peuter koos voor een boeket met Lathyrus en Gerbera’s en de kleuter ging voor Duizendschoon en Gerbera’s. Bij thuiskomst hebben we direct de bloemen maar gegeven, zodat we er meteen van konden genieten. De meisjes hielpen vanmorgen mee om een lekker ontbijtje te maken en één van de opa’s hebben we al gezien. De andere opa krijgt vanavond zijn boeket.

Hebben jullie een gezellige vaderdag gehad? Wat hebben je kinderen geknutseld of bedacht? Het was lekker zonnig dus aan het weer ligt het niet.

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.