Sluit elke dag af met een smile, is het uitgangspunt van het SmoeltjesSchrift. Over deel 1 heb ik allerlei leuke verhalen gelezen, daarom was ik er snel bij toen ik hoorde dat deel 2 nu is verschenen. Van Scrivo Media ontving ik een exemplaar om uit te proberen. Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar, maar mijn dochter van 5 vond het ook geweldig om dit boek samen met mama in te vullen. Het boek draagt echt bij aan een dieper contact met je kind als je dit samen doet. Wat is het SmoeltjesSchrift?
Kinderdagboek
Het SmoeltjesSchrift is een bijzonder kinderdagboek. In te vullen als een soort vriendenboekje, maar dan puur voor jezelf en met veel verschillende soorten vragen en alle ruimte om het boek te gebruiken op je eigen manier. Het SmoeltjesSchrift 2 is een vervolg op deel 1, voor wie dat bijvoorbeeld al heeft ingevuld. Ook zonder deel 1 (wij hebben dat bijvoorbeeld niet) vond ik het een erg leuke manier van quality time met mijn dochter. Het kinderdagboek heeft een luchtige toon en vrolijke vormgeving.
Ten opzichte van deel 1 staan er allerlei nieuwe verhalen en tips in. In het boek vind je bovendien extra smoeltjes, om nog beter aan te geven hoe de dag is verlopen, én meer ruimte om te schrijven en tekenen. Met het boek sluiten kinderen de dag af met een smile.
Gevoelens opschrijven
Waar is dit dagoekje voor bedoeld? Na een intensieve schooldag zitten de hoofdjes van kinderen vaak vol. Het SmoeltjesSchrift helpt: aan de hand van smileys, van vrolijk tot verdrietig en alles
daartussen, kunnen kinderen gevoelens en gebeurtenissen van zich afschrijven. Ook worden in het boekje vragen gesteld, op elke pagina andere. Bijvoorbeeld: Wanneer was je voor het laatst bang, boos of verdrietig? Hoe voelt dat?
Aangezien mijn meisje vaak ’s avonds al niet meer weet wat ze die dag nu eigenlijk heeft gedaan, is dit een leuke manier om erover te praten. Dat komt echter later, want wij hebben het boekje meegenomen op vakantie. Het leek me een leuke herinnering voor later als haar vakantiebelevenissen hierin zijn vastgelegd. Bovendien hebben we nu ook wat extra tijd om er even samen voor te zitten en het in onze routine te krijgen. Buiten de hectiek van alledag.
Hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen
Wat ik zelf heel bijzonder vind aan het SmoeltjesSchrift zijn de leesteksten die er af en toe in staan. Met tips en uitleg over belangrijke onderwerpen, zoals: piekeren, faalangst, een negatief
zelfbeeld en te veel prikkels. De teksten hebben één boodschap: je bent zoals je bent en dat is goed. Dit is extra waardevol voor hoogsensitieve en/of hoogbegaafde kinderen, zegt de uitgever; het leert ze om zelfstandig om te gaan met hun gevoelens én steviger in hun schoenen te staan. Jullie weten dat mijn eigen dochter versneld is naar een volgende groep, of ze hoogbegaafd is weet ik niet, maar ze is wel slim en denkt graag na over zaken. Dit kinderdagboek is iets waar ze erg blij van werd. Verschillende soorten opdrachten, samen praten met mama, nadenken over de dingen die gevraagd worden, schrijven, tekenen… Bovendien helpt het om haar gedachten op een rij te zetten, stil te staan bij de dingen die gebeuren.
Leestijd: Het 1000 dingen boek(Opent in een nieuwe browsertab)
Scrivo Media
De SmoeltjesSchrift-reeks komt uit de pen van Josina Intrabartolo, met illustraties van Sonja Kemp. Josina heeft samen met haar man uitgeverij Scrivo Media opgericht omdat de twee geen toepasselijke kinderboeken konden vinden voor hun hooggevoelige kinderen. Inmiddels is het bedrijf flink gegroeid en zijn er tal van boeken en gidsen voor jong en oud gelanceerd, op het gebied van hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid, rouw en zelfvertrouwen. Kijk voor meer informatie over SmoeltjesSchrift 2 op www.scrivomedia.nl. Het boek kost 14,50 euro, net als deel 1. Je kunt het hier bestellen.
Er is nu een Smoeltjesschrift voor kleuters!(Opent in een nieuwe browsertab)
Was jij al bekend met dit bijzondere kinderdagboek? Zou het iets voor jouw kinderen zijn? Houden ze al een ‘gewoon’ dagboek bij? Of zijn het niet van die schrijvers?
Reacties
O wat leuk dit! Lijkt me echt wat voor mijn zoon, een Smoeltjesschrift!
Ik denk dat mijn kinderen het eerder op een app op hun smartphone zouden opschrijven ; )
Deze boekjes heb ik laatst al wel een keer voorbij zien komen, maar kende ze nog niet. Samen met mijn oudste dochter hebben we SlaapKlets een tijd ingevuld Nu ze zelf kan schrijven doet ze dat af en toe zelf nog voor het slapen gaan
Oh daar heb ik ook van gehoord, die lijkt me ook erg leuk!