Leestip rouwverwerking bij kinderen

Rick is er niet meer. Dat is de titel van een kinderboek dat Poldermama ontving ter recensie. Helaas is het leven niet alleen maar leuk. Ook kinderen krijgen te maken met het verlies van een dierbare; een ouder, een grootouder of zoals in ‘Rick is er niet meer’ een klasgenoot. Verlies is zoiets moeilijks en iedereen verwerkt het weer anders. Dit mooie leesboek helpt bij rouwverwerking en gaat verder dan alleen een verhaal.  

‘Rick is er niet meer’ is geschreven door kinderpsycholoog Marcella Luiken en kindercoach Esther van der Ham. Het is bedoeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar, vanaf groep 6 dus, maar iets jongere kinderen kan het denk ik ook veel steun geven. Rouwverwerking is tenslotte geen thema waar voor kinderen veel boeken over beschikbaar zijn. Ik heb het boek in één keer uitgelezen en ben van mening dat er ook voor tieners of zelfs volwassenen fijne handvatten in staan.

Het verhaal is wel echt afgestemd op de genoemde leeftijd. De hoofdpersoon is Dana uit groep 6 die haar vriend Rick zieker en zieker ziet worden. Hij heeft kanker en wordt nooit meer beter. Het verhaal vertelt hoe zij en haar klasgenootjes hiermee omgaan, ook na de begrafenis. Toch wordt het niet te emotioneel voor de lezer die het waarschijnlijk zelf al moeilijk genoeg heeft.

Na het verhaal wordt uitleg gegeven. Eerst over dat verdriet er mag zijn en hoe je er over kunt praten. Dan over de vijf stadia van rouwverwerking met een verwijzing naar hoe dit in het verhaal terugkwam. Ook is er uitleg van alle ingewikkelde begrippen: ontkenning, boosheid, vechten, depressie en aanvaarding. De schrijvers geven voorbeelden van hoe verdriet er uit kan zien, dat is namelijk voor iedereen weer anders. Daarna volgen de tips die je kunnen helpen om je gevoel een plek te geven. Tot slot zijn er nog vragen waarop de lezer antwoord zou kunnen geven. Als ouder fijn om deze met je kind te bespreken wanneer het door zo’n moeilijke periode heengaat. En als je zelf ook betrokken bent bij de terminaal zieke of overledene help je ook meteen jezelf bij de rouwverwerking. Ik zou het ook aanraden aan leerkrachten op de basisschool met een overleden of zieke leerling. Een erg mooi boek vol handvatten voor bijvoorbeeld een kringgesprek.

‘Rick is er niet meer’ is voor 15,95 euro verkrijgbaar bij Uitgeverij Droomvallei. Deze uitgeverij heeft ook kinderboeken over andere lastige thema’s zoals ADHD, heimwee en pesten. Voor de kinderen van Poldermama is het thema ‘dood’ nog een redelijke vervanmijnbed-show gelukkig. Afgelopen vrijdag waren wij naar een crematie en mochten de kinderen bij oma spelen, daar wordt heel opgewekt aan gerefereerd “toen tante X dood was gingen we met oma naar die speeltuin mama!” Ik hoop dat het echte verdriet ze nog lang bespaard mag blijven. Helaas zijn er in mijn omgeving wel mensen bij wie dit thema speelt, een klasgenootje dat erg ziek is. Dit boek geef ik dan ook door aan een nichtje in groep 3. Nog niet helemaal de leeftijd, maar het is ook niet te voorspellen hoe lang een ziekte duurt…

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Petra zegt:

    Dank je wel voor het boek.
    Voor nu ligt hij nog even in mijn kast, hopelijk hebben we hem nog lang niet nodig :'(

  2. Klinkt goed! Dit soort boeken zijn toch wel prettig als een handvat om over lastige onderwerpen te praten met je kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.