Glasvezel, kabelinternet of DSL-internet: wat is het verschil?

Geen huishouden kan tegenwoordig bijna nog zonder internetabonnement. Alleen bij het afsluiten van zo’n internetabonnement, word je om het hoofd gesmeten met aanbiedingen die vaak wat moeilijk van elkaar te scheiden zijn. Natuurlijk, je ziet verschillende prijzen en aangeboden snelheden, maar het gaat ook om verschillende typen internetverbinding. Het is belangrijk om daar een onderscheid tussen te kunnen maken, zodat je weet wat je in huis haalt en waar je op moet filteren. Daarom bespreken we in dit artikel het verschil tussen glasvezel internet, kabelinternet en DSL-internet.

verschil internet

Glasvezel internet

De modernste techniek die anno 2023 beschikbaar is, is glasvezel internet, alhoewel het glasvezelnetwerk nog uitgerold wordt en nog niet iedere woning in Nederland is aangesloten op glasvezel. Zij die dat wel zijn, hebben de kans om te gaan voor het allerbeste internetabonnement dat er te krijgen is. Glasvezel internet biedt mogelijkheden voor enorme downloadsnelheden tot 1Gbps en biedt tevens als enige type internetverbinding een uploadsnelheid die gelijk is aan de downloadsnelheid: even snel data verzenden als binnenhalen dus. Door de techniek met glasvezels waardoor lichtsignalen verzonden worden, is de bandbreedte zo ruim dat de kans op overbelasting van de verbinding klein is.

verschil internet router

Kabelinternet

Kabelinternet is al in trek sinds rond de eeuwwisseling en loopt via de koperen kabel van het televisienetwerk. Het nadeel hiervan is dat enkel de lokale kabelbeheerder het aanbiedt. Het gevolg daarvan is, dat er geen concurrentie is en de prijzen dus best hoog zijn. Hoewel het steeds meer mogelijk wordt om het zonder te doen, kan het zijn dat je verplicht wordt een televisieabonnement bij je internetabonnement te nemen. Kabelinternet biedt snelheden van 50 Mbps, maar ook 500 Mbps is mogelijk. De uploadsnelheid ligt een stuk lager dan de downloadsnelheid, maar kabelinternet is wel behoorlijk stabiel. Lange tijd is kabelinternet voor online gamers de enige fatsoenlijke optie geweest om hun hobby te kunnen uitvoeren.

DSL-internet

De goedkoopste internetabonnementen betreffen doorgaans DSL-internet. Dat is internet via de telefoonkabel: het minst stabiele soort internetverbinding, die gebouwd is op de oudste techniek die momenteel nog in gebruik is. Met DSL-internet kunnen in theorie snelheden tot 80 Mbps gehaald worden, maar in de praktijk lukt dat vaak bij lange na niet.

De afstand van je woning tot de wijkcentrale bepaalt wat er maximaal haalbaar is op je adres: hoe groter de afstand, des te meer snelheidsverlies er is en des te lager de maximaal haalbare snelheid. Daarom is het bij DSL-internet altijd van belang om te checken wat die maximaal haalbare snelheid op jouw adres is. Het heeft namelijk geen zin om een abonnement af te sluiten voor een hogere downloadsnelheid, want die wordt toch niet gehaald. Met een minimale downloadsnelheid van 20 Mbps kan DSL-internet voldoende zijn voor een eenpersoonshuishouden waarbij het zwaarste internetgebruik streaming is.

Neem deze zaken dus mee in je overweging wanneer je een nieuw internetabonnement gaat afsluiten. Het is belangrijk om je verwachtingen erop af te stemmen. Van DSL-internet mag je geen wonderen verwachten, en voor glasvezel internet betaal je een hogere prijs. Overweeg de behoeftes van je huishouden: hoe wordt er gebruik gemaakt van de internetverbinding, en door hoeveel mensen tegelijkertijd? Maak je beslissing op basis van deze input, anders kun je tegen de frustratie van een te krap internetabonnement aanlopen.

Lees ook:

Wat voor aansluiting heb jij thuis? 

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.